Varga Mihály kiütötte a Magyar Telekomot

Vágólapra másolva!
2,4 százalékos mínuszba ütötték a Magyar Telekom részvényét, miután a társaság a telekomadó megemelése miatt profit warningot tett közzé, azaz az év eleji előrejelzésekhez képest lényegesebb gyengébb EBITDA-t vár a menedzsment. Fekete napja van ma a részvénynek, hiszen alig pár órával korábban jött ki egy kedvezőtlen európai bírósági ítélet is.
Vágólapra másolva!

A korábban előrejelzettnél lényegesen alacsonyabb várható profitra figyelmeztette a befektetőket a Magyar Telekom percekkel ezelőtt publikált közleményében. A fő indok, hogy a parlament ma megszavazta a 2013. augusztus elejétől életbe lépő telefonadó emelést, amely a múlt héten bejelentett újabb Varga-csomag egyik fontos eleme volt. A bejelentés hatására a részvény 2,4 százalékos mínusszal reagált.

A telekomcég kalkulációi szerint a percenkénti és SMS/MMS-enkénti 2 forintos adó 3 forintra való emelkedése a korábban prognosztizált 20 milliárd forint helyett 25 milliárd forint körüli terhet ró majd a társaságra. 2014-ben - figyelembe véve a fogyasztói szokásokat - 28 milliárd forintot fizethet a vállalat ilyen címeken. Ennek következtében a Magyar Telekom számításai szerint a korábbi előrejelzésben szereplő 4-7 százalék helyett 9-12 százalékos lesz az EBITDA csökkenése a 2012-höz képest.

A társaság nemcsak a telekomadó megemelésével, hanem a macedón leányvállalat romló piaci környezetével is magyarázza az EBITDA csökkenését. Eközben a bevételekre és beruházásokra vonatkozó előrejelzését nem változtatta meg a menedzsment, előbbi stagnálhat 2012-höz képest, míg utóbbi terén 5 százalékos csökkenésre kell számítani.

Vaskos osztalékvágás lesz ebből

Az új EBITDA-prognózis egyúttal még valószínűbbé teszi az egyébként is erősen sejthető osztalékvágást, amivel a Magyar Telekom igazából csak csatlakozna az európai telekomszektor más képviselőihez, bár a 2012-es üzleti év után még fenn tudta tartani a részvényenkénti 50 forintos kifizetést. A kérdés az osztalékvágás mértéke, amivel kapcsolatban korábban még optimistábbak voltunk, az új fejlemények tükrében viszont egyáltalán nem kizárt, hogy 30 forint alá lesz kénytelen csökkenteni a kifizetést a cég, ha a fő indikátorként követett eladósodottsági rátája a megcélzott 30-40 százalékos sávon kívülre kerül. A minden várakozást alulmúlóan gyenge első negyedéves gyorsjelentés persze már korábban is intő jel volt.

A jelenlegi hozamszinteket és a Magyar Telekom hosszú távú, átlagos osztalékhozam-prémiumát alapul véve egyébként a jelenlegi, 320 forint körüli árfolyammal a piac szinte pontosan 30 forintos osztalékot áraz, bár érdemes hozzátenni, hogy ez csak egy "pillanatfelvétel" a piacról, nem tükrözi feltétlenül a piaci szereplők hosszabb távú várakozásait. Ezzel együtt a fejlett piaci hozamok emelkedése a magyar kötvények hozamát is még feljebb tolhatja, ami tovább szűkíti a Magyar Telekom hozamprémiumát, azaz tovább rontja a részvény amúgy sem túl lehengerlő vonzerejét.

A Telekom fekete napja

A profit warningon túl is rossz napja van a Magyar Telekomnak, hiszen ma délelőtt derült ki, hogy a várakozásokkal ellentétben az Európai Bíróság nem meszelte el a francia telekomadót, hanem az államnak adott igazat az Európai Bizottság által indított perben, ami arra utal, hogy a Magyar Telekom sem számíthat a részvényenként mintegy 74 forintot kitevő adó visszafizetésére az magyar államtól. Mindez azt is jelenti, hogy miközben a telekomcég terhei tovább emelkednek, elvesztette az egyetlen lehetséges pozitív katalizátorát is a részvény, vagy legalábbis a kedvező kimenet valószínűsége lényegesen csökkent.

Az árfolyam mélyrepülése miatt ráadásul egyre kétségesebb, hogy a Magyar Telekom megúszhatja-e az MSCI indexeiből való kikerülést, ami az egész magyar tőzsdére nézve súlyos következményekkel járhat.

A Magyar Telekom árfolyam (forint)

Forrás: Origo

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.