Matolcsy: Lehet itt még kamatot vágni

Vágólapra másolva!
Jó formában van a mai kereskedés során a forint, az euróval szemben 296 fölötti szintekről 295,4-ig esett vissza dél felé közeledve. A nemzetközi piacokon tapasztalható kedvező hangulat is segíti a forint mozgását. A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György pedig egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy van még tere a további kamatcsökkentésnek.
Vágólapra másolva!

Kedvezően indult a csütörtöki kereskedés a forint számára. A hazai fizetőeszköz apró lépésekben, de folyamatosan erősödött az euróval szemben. A viszonylag jó nemzetközi hangulatnak is szerepe van a forint mozgásában, miközben viszont a jegybank további kamatvágások lehetőségét villantotta fel ma.

EURHUF napon belüli grafikon

Minden oké Magyarországon

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy mai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a monetáris tanácsnak még mindig van tere a kamatcsökkentéshez. Mint arról, az Investor.hu is beszámolt, kedden sorozatban a 11. alkalommal vágott 25 bázispontot az alapkamaton a jegybank.

Matolcsy felhívta a figyelmet arra is, hogy az MNB-ben szorosan követik a piaci folyamatokat és a nemzetközi piaci trendeket. Vélhetően Matolcsy az elmúlt hetekben látott hozamemelkedésre és forintgyengülésre gondolhatott. Emellett a miniszterből lett jegybankelnök elpufogtatott néhány szokásos frázist is a magyar sikerről és gazdasági menetelésről, valamint a kormány minden tekintetben hibátlan gazdaságpolitikájáról, ilyesmikről. Ezt nem szeretnénk most itt idézni, nagytestvérünk, az Origo részletesebben is ír a jegybankelnök mondandójáról.

Elkapkodták a kötvényeket

Az eredetileg tervezett 27 milliárd forint helyett 32,5 milliárd forintnyi állampapírt adott el mai aukcióján az ÁKK. Az előző aukcióhoz képest leginkább a 10 éves kötvény esetében lehetett markánsabb hozamemelkedést látni. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a 3 és a 10 éves papírok esetében négy éve a legkisebb volt az ÁKK által tervezett aukció nagysága.

Forrás: Origo

Emelkedik jövőre az infláció

Az MNB ma közzétette a negyedéves inflációs jelentését is. Az anyagból kiderül, hogy az idén 2,1 százalék lehet az átlagos infláció nagysága Magyarországon, ez 0,5 százalékponttal alacsonyabb a korábbi prognózisnál. A jövő évi áremelkedés mértéke viszont 2,8 százalék helyett 3,2 százalék lesz a stáb kalkulációi szerint. A kamatdöntő ülés után ugyanakkor már ezekről az előrejelzésekről beszámoltunk, ma csak a részletesebb jelentést tették közzé. Az anyagból kiderül, hogy a március óta bejelentett adóemelések játszanak közre az infláció mértékének megemelkedésében.

Az inflációs jelentésből az is kiderül, hogy elhúzódó európai válság és a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése esetén akár szigorodó monetáris politika is indokolt lehet.