Vágólapra másolva!
Az első félév végéhez közeledve itt az ideje szemügyre venni az első féléves teljesítményeket, és kicsit átgondolni, mit hozhat a nyár, és az év hátralevő része a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Az első félév a világ jegybankjai által a tőkepiacra öntött olcsó pénzről szólt. Az elmúlt pár napban kis ízelítőt kaphattunk abból, hogy a pénzcsapok elzárása milyen következményekkel járhat. Pedig egyelőre csak a csökkentéséről volt szó. Ben Bernanke múlt szerdai beszédében ugyanis közölte, a Fed akár még az idén visszafoghatja a tőzsdei ralit támogató eszközvásárlási programját, ha az amerikai gazdaság javulása a vártnak megfelelően tovább folytatódik. Erre nagy zuhanásokkal reagáltak a részvénypiacok, mivel a befektetők elkezdték zsebre rakni az addig megszerzett nyereséget.

Vegyük szemügyre az általunk követett főbb részvénypiacokat, hogyan teljesítettek az év elejétől kezdve:

1,) USA- S&P 500 index; idei teljesítmény: +13,78%

Kétséget kizáróan az első félév jól sikerült az S&P 500 számára. Május közepétől lefelé oldalazik, nincs benne határozott irány. Ha nem jön ki újabb részlet a Fed kötvényvásárlási programjának befejezéséről, illetve csökkentéséről, nem várható komolyabb elmozdulás egyik irányba sem.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

2.) Németország - DAX30 index; idei teljesítmény: +4,37%

Habár új csúcsokra is tudott menni, jelenleg a 8000-es szint környékén kereskednek vele. Ami azért szintén nem egy rossz teljesítmény. Az amerikai indexekhez hasonlóan, a németek fő indexe is lejtőre került. További impulzusok hiányában a nyáron fel-le hullámzás várható a DAX-tól.

DAX értéke (pontban)

Forrás: Origo

3.) Japán - Nikkei225 Index; Idei teljesítmény: +27,11%

Elég markáns szám, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy volt jóval feljebb is az index. A Nikkei a világ vezető indexei közül azon kevesek egyike, ami már most a fordulat jeleit kezdi mutatni. Olvashattuk korábban, hogy Soros György is nagy tételekben fogadott a japán részvény piac felpattanására. Ezen a piacon láthatunk még érdekes dolgokat.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

Végignézve a grafikonokat, és a teljesítményeket, láthatjuk, hogy Európa legerősebb gazdasága valamelyest alulteljesítő. Az USA még mindig a húzómotor, ezért az ottani történéseket kiemelt figyelemmel érdemes kísérni. Ugyanakkor az év hátralévő részében is a jegybankok lesznek fókuszban. Jelenleg a makroadatokat is csak a pénzpumpa szempontjából vizsgálják a befektetők. A fő kérdés a második félévben, hogy mennyire fájdalommentesen sikerül a beteget leválasztani a lélegeztető gépről.