Egyre drágább lakáshoz jutni Amerikában

Vágólapra másolva!
Közel kétéves csúcsra ugrott Amerikában a 30 éves jelzálogpiaci hozam, amivel párhuzamosan a lakáscélú jelzáloghitelek után fizetendő lakossági kamatterhek is emelkedtek. Emiatt felerősödtek a félelmek, hogy megakad az amerikai lakáspiac hónapok óta tartó fellendülése, mivel az emelkedő hozamok eltántoríthatják az amerikaiakat a hitelfelvételtől. A szakértők szerint viszont korai pánikolni, mivel a lakáspiaci kereslet drasztikus visszaeséséhez további hozamemelkedésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Megugrottak a jelzálogpiaci hozamok

Közel kétéves csúcsra, 4,46 százalékra ugrott az amerikai 30 éves jelzálogkötvények hozama. A hét elején még 4 százalék alatt volt a hozam, ami ezzel több mint 26 éve nem látott heti emelkedést produkált. Ezen túl a 15 éves jelzálogkötvények hozam is már 3,5 százalékon mozog, a néhány nappal korábbi 3 százalék után - írja a Bloomberg.

A kamatlábak emelkedésének elsődleges oka a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása miatti félelem. A befektetők amiatt aggódnak, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed hamarosan lassíthatja, vagy teljes mértékben leállíthatja óriási méretű eszközvásárlási programját. Ezzel havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami az árfolyamok csökkenésével, és a hozamok emelkedésével fog valószínűleg együtt járni.

A befektetők ezt a jövőt kezdték árazni, melynek következtében az amerikai tízéves államkötvények hozama kétéves csúcsra ugrott, amivel párhuzamosan az azzal szorosan együttmozgó jelzálogpiaci hozamok is emelkedni kezdtek.

Forrás: Origo

Lassulhat a lakáspiaci fellendülés

Az amerikai jelzálogpiacok emelkedő hozamai miatt nőnek a hozzájuk kötött jalzáloghitelek kamatlábai is, ezért a piaci szereplők elkezdtek aggódni, hogy megakad a tengerentúli lakáspiac fellendülése is. Az utóbbi időben folyamatosan kedvező makroadatok láttak napvilágot az amerikai lakáspiacról, melyek arról árulkodtak hogy a szegmens végleg kilábalt a válságból. Többek között az S&P/Case-Shiller lakásárindex szerint egy év alatt 12,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak áprilisban a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban, ami hét éve nem látott megugrásnak felelt meg.

Ha folytatódik a hozamok növekedése, azzal együtt nőnek a lakosság kamatterhei is, amit többek között a lakáscélú jelzáloghitelek után kell fizetniük. Ezzel csökkenhet a kereslet az ilyen termékek iránt, ami visszafoghatja a lakások iránti keresletet is. A másik oldalról viszont lehet pozitívuma is a hozamemelkedésnek, mivel ha a piaci szereplők további hozamnövekedésre számítanak, akkor hamarabb "rohanhatnak" a bankokba, hogy még viszonylag alacsonyabb kamatok mellett valósítsák meg a hitelfelvételt.

A szakértők pedig nem számítanak enyhülésre, ráadásul korábbi előrejelzéseiket is megemelték a jelzáloghozamok további alakulására vonatkozóan. Szerintük a 30 éves jelzálogkötvények esetében 5 százalékra ugorhat a hozam a korábban várt 3,75 százalék helyett.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a jelzáloghozamok továbbra is átlagosnál alacsonyabb szintek alatt mozognak. A 30 éves jelzálogkötvény átlagos hozama 5,31 százalék volt az elmúlt 10 évben, míg a 2005-ös amerikai lakáspiaci "boom" alatt 5,8 százalékon mozgott. A Freddie Mac jelzálog-hitelintézet vezető közgazdásza szerint a hozamoknak tovább kéne emelkednie ahhoz, hogy a lakáspiaci kereslet jelentősen visszaessen.

Hasonlóan vélekedik Joseph Lavorgna, a Deutsche Bank vezető közgazdásza is, aki elmondta, a hozamemelkedésnek nem lesz jelentős hatása a keresletre, mivel a jelzáloghitelek elérhetősége még továbbra is rendkívül jónak számít. Az amerikai munkaerőpiac javulása ellensúlyozni fogják az emelkedő hozamok miatt növekvő kamatterhek hatásait.

A Lennar Corporation, az USA harmadik legnagyobb lakásépítő cégének elnöke szerint az emelkedő hozamok a gazdaság javulásáról árulkodnak, ami a kereslet és az árak növekedésével járhat együtt.