A világ legjobbja a forint

Vágólapra másolva!
Egyhetes csúcsára ugrott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben a kedvező részvénypiaci hangulatban. A magyar devizát a befektetők növekvő kockázati étvágya is segítheti, így az euróval szembeni jegyzése már 295 alatt is megfordult délelőtt. A forint egyébként kitűnő formát mutatott a második negyedévben, és a világon a legjobban teljesítő devizának számított ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

Erősödni kezdett reggel a forint, és az euróval szembeni jegyzése a 295-ös szint alá bukott, amire egy hete nem volt példa. A forint a többi főbb devizával szemben is jól teljesít, és a svájci frankkal szembeni árfolyama szintén egy hetes csúcsán, 239 alatt mozog, míg a dollár/forint árfolyama 226 alatt található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A magyar devizát a kedvező részvénypiaci hangulat segítheti, az európai tőzsdék erősödni tudnak, és a hazai parketten is emelkedéseket lehet látni. Ennek egyik oka lehet, hogy a Fed egyes jegybankárai tegnap bíztatóan nyilatkoztak a Fed eszközvásárlási programjáról. A New-York-i Fed elnöke szerint az amerikai jegybank akár agresszívabban is folytathatja eszközvásárlási programját. William Dudley szavai segítettek megállítani az amerikai hozamemelkedést, és növelhették a befektetők kockázati étvágyát, ami kedvez a feltörekvő devizáknak, köztük a forintnak is.

Emiatt a régió többi devizája is erősödik az euróval szemben, csupán a lengyel zloty nem tud csatlakozni társaihoz.

Forrás: Origo

A forint kifejezetten jó formát mutatott a második negyedévben, és a feltörekvő piacok legjobban teljesítő devizájává lépett elő ebben az időszakban. A magyar fizetőeszköz több mint 4,2 százalékot erősödött az euróval szemben az elmúlt három hónapban. Ilyen mértékű erősödésre egyik deviza sem volt képes. Ezzel a teljesítményével nem csak a feltörekvő piacokon, hanem a világon is a legjobban teljesítő devizának számított a második negyedévben a forint.

Forrás: Origo