Európával együtt felfelé menetel a magyar tőzsde

2013.06.28. 9:33

Ma sem vesztenek lendületükből az európai tőzsdék, melyek az elmúlt napok emelkedései után újra erősödni tudnak. Ebben az amerikai és ázsiai piacok tegnapi és mai jó teljesítménye is segítségükre van, valamint az, hogy az EU vezetői tegnap sikeres tárgyalásokat folytattak az unió költségvetéséről. Ennek köszönhetően a hazai parketten is jó hangulat uralkodik, ahol a BUX leginkább az OTP és a Mol segítségel emelkedésnek indult nyitás után. A forint is erősödik, és egy hete nem látott csúcsra ugrott az euróval szembeni árfolyama.

Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Újra szárnyal a japán tőzsde

Erősödik a forint

Az európai börzék pluszos nyitásának is köszönhetően a hazai parketten is emelkedéssel indult a kereskedés. A BUX már 0,6 százalékot erősödött, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

A hazai börzét nem "rengette meg", hogy a magyar termelői árak 1,3 százalékkal csökkentek májusban egy év alatt, holott a szakértők "csupán" 1,1 százalékos visszaesésre számítottak előzetesen az áprilisi 0,7 százalékos növekedés után.

Forrás: Origo

A főbb papírok közül az OTP teljesít a legjobban, a bankpapír már 0,8 százalékot drágult. A Mol 0,5 százalékos, a Richter pedig 0,3 százalékos pluszt szedett össze.

A Magyar Telekom viszont nincs túl jó formában, és 0,3 százalékot veszített értékéből. A vállalat tegnap nagy "pofont" kapott, miután a parlament megszavazta a 2013. augusztus elejétől életbe lépő telefonadó emelést, amely a múlt héten bejelentett újabb Varga-csomag egyik fontos eleme volt. A szavazás után profitwarningot jelentett be a cég. Ráadásul az Európai Bíróság csütörtökön nem meszelte el a francia távközlési különadót. Ez rossz hír a Magyar Telekomnak is, hiszen a franciával sok ponton megegyező eljárás van folyamatban a magyar távközlési különadó ügyében is.

A telekomcég papírjait az is hátráltathatja, hogy a Concorde felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra minősítette vissza a részvényeket.

Az Egis 0,4 százalékot esett, és az sem tudja segíteni, hogy partnere, a Celltrion 7 százalékot erősödött ma. A Celltrion drágulását az okozhatja, hogy délelőtt sajtótájékoztatót fog tartani a cég, melyen a Remsima gyógyszer európai engedélyeztetését jelenthetik be. Nem mellékesek az információk az Egisnek sem, hiszen pont ez az a biohasonló készítmény, amit a hazai vállalat a kelet-európai és FÁK piacokon értékesíteni fog.

Forrás: Origo

A forint nagyobb erősödésnek indult, és a 294,6-os szintig menetelt az euróval szembeni árfolyama, melyben a kedvező hangulat játszhatja a legnagyobb szerepet. A forint ezzel múlt hét csütörtök óta nem látott szintre került. A dollár/forint jegyzése 226 alatt, a svájci franké pedig 238,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Cáfolta a GM a Peugeot felvásárlását

Az EU vezetőinek sikerült megállapodniuk tegnap az Európai Unió következő hét éves költségvetéséről, melynek keretében a döntéshozók megegyeztek, hogy 6 milliárd eurót költenek a munkanélküliség visszaszorítására.

Az innen érkező jó hírek, valamint az ázsiai piacok mai jó teljesítménye is segíteni tudja az európai tőzsdéket, ahol kissé bizonytalanul kezdődött a nap a tegnapi emelkedések után. A főbb részvényindexek nem sokkal csütörtöki záróértékeik fölött mozognak.

Forrás: Origo

További hír, hogy 1 milliárd eurónyi kötvényt szeretne hosszabb időtávúra cserélni Ciprus a Wall Street Journal szerint azért, hogy a készpénz menedzsmentje jobb legyen.

Cáfolta a General Motors a Peugeot felvásárlása körüli pletykákat. Az amerikai autógyártó nem akar jelenleg több pénzt befektetni a cégbe. Tegnap a Peugeot 5,4 százalékot ugrott, miután beindultak a spekulációk a felvásárlással kapcsolatban. A mostani cáfolatra egyelőre kisebb kilengésekkel reagált a Peugoet árfolyama, és a részvények jelenleg tegnapi záróértéküknél mozognak.

A BMW 0,6 százalékot erősödött annak ellenére, hogy az autógyártó közölte, a következő években az árrések szűkülésére számít a kínai piacon eladott autók esetében.

Érdemes lesz ma figyelni a tengerentúlról érkező makroadatokra, melyek megmozgathatják a piacokat. A chicagói beszerzési menedzserindex, és a michigani fogyasztói bizalmi index júniusi értéke fog nyilvánosságra kerülni. Ezen túl a német fogyasztói árindex júniusi alakulását is publikálni fogják.