Kapósak az építőipart megtisztító új szervezet helyei

2013.06.28. 09:03

Az építőipari lánctartozások érdemi csökkentésére életre hívott szervezet szakértői helyeire rövid idő alatt sokan jelentkeztek a Világgazdaság szerint.

A vártnál több pályázat érkezett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) létrehozásával kapcsolatban kiírt tenderre - tudta meg a Világgazdaság Vándor Bélától, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezető jogtanácsosától.

Az MKIK vezető jogtanácsosa a lapnak elmondta: a legfeljebb 200 szakértői helyre összesen mintegy 220-an jelentkeztek, a beérkezett pályázatok feldolgozása jelenleg is tart. Az eddigi adatok alapján körülbelül 40 jelentkezésnél találtak formai vagy tartalmi hiányosságot. A pályázatokról a bíráló bizottság véleményezését követően július 15-ig születik döntés.

A TSZSZ meggyorsíthatja a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás jogi kikényszerítését, így gátolhatja az építőipari alvállalkozóknak becslések szerint évente mintegy 400 milliárd forintos veszteséget okozó lánctartozások kialakulását. Az új szervről, a tőle remélt tisztulásról itt írtunk.

Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor állhat fel az építőipari lánctartozás elleni küzdelem egyik fontos elemének számító TSZSZ, pedig pár hete még tartotta magát az a terv, hogy július 1-jétől. A szakértői testület tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésével, míg vezetőjének és helyettesének kinevezéséhez a két már említett tárcavezető mellett a belügyminiszter beleegyezésére is szükség lesz. A szakértői szerv működésére vonatkozó kormányrendelet sem nyilvános még, a lap úgy tudja, hogy a normaszöveg már megvan, a Magyar Közlönyben azonban egyelőre nem hirdették ki.