Vágólapra másolva!
Tegnapi záróértékük alá csúszott vissza az európai részvényindexek legtöbbje délelőtt, melyek így elvesztették reggeli lendületüket. Korábban a pluszos nyitást a sikeres EU-csúcs, és a Fed jegybankárai felől érkező, a QE3 program jövőjével kapcsolatos pozitív nyilatkozatok segíthették. Az európai tőzsdék gyengülése ellenére a BUX továbbra is erősödni tud, elsősorban az OTP és a Mol emelkedésének köszönhetően, de a Magyar Telekom is kezd magára találni.Amerikában folytatódhat az emelkedés, amivel sorozatban negyedik napja kúszhatnak felfelé a tengerentúli részvényindexek. A határidős mutatók alapján 0,3-04 százalékos erősödéssel indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Magára talált a Magyar Telekom

Az európai piacok visszacsúszása ellenére a BUX továbbra is pluszban mozog, és 0,6 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet leginkább az OTP és a Mol párosa segíti, az olajpapír nagyobb emelkedésbe kezdett, és már 1,4 százalékot tudott erősödni. Az OTP pedig 0,7 százalékos pluszban mozog, amivel kritikus szintre ért az árfolyama, mivel a közel egy hónapos csökkenő trendvonal és a korábbi markáns ellenállás megfoghatja az elmúlt napokban látott menetelést.

A többi főbb papír közül a Richter 0,2 százalékot veszített értékéből. A gyógyszergyártóval kapcsolatos hír, hogy 11 ezer darab saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban, ami után a cég saját részvény állománya 35 259 darabra nőtt. A Richter ezen túl 21 911 darab törzsrészvényt adott át a bónuszrészvény program jogosultjai és a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottai részére.

A Magyar Telekom korrigálni kezdte az elmúlt napok pocsék teljesítményét, és 0,6 százalékot erősödött. A vállalat tegnap nagy "pofont" kapott, miután a parlament megszavazta a 2013. augusztus elejétől életbe lépő telefonadó emelést, amely a múlt héten bejelentett újabb Varga-csomag egyik fontos eleme volt. A szavazás után profitwarningot jelentett be a cég. Ráadásul az Európai Bíróság csütörtökön nem meszelte el a francia távközlési különadót. Ez rossz hír a Magyar Telekomnak is, hiszen a franciával sok ponton megegyező eljárás van folyamatban a magyar távközlési különadó ügyében is.

A telekomcég papírjait az is hátráltathatja, hogy a Concorde felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra minősítette vissza a részvényeket.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Az Egis tegnapi záróértéke közelébe tornászta vissza magát, és 0,1 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Origo

A forint egyhetes csúcsára ugrott ma az euróval szemben, és a 295-ös szint alatt is megfordult a jegyzése. A hazai deviza azóta kissé veszített értékéből, de még mindig 295 körül mozog. A dollár/forint jegyzése 226-nál, a svájci franké pedig 239,2-nél található délben. A forint egyébként a világ legjobban teljesítő devizájának számított a második negyedévben, mivel több mint 4 százalékot tudott erősödni az euróval szemben. Ilyen mértékű erősödésre a világ egyik devizája sem volt képes.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Visszacsúszott Európa

Vsztettek lendületükből délelőtt az európai tőzsdék, mivel a főbb részvényindexek legtöbbje a pluszos nyitás után tegnapi záróértékük alá csúszott vissza. A kezdeti emelkedésnek az amerikai és ázsiai tőzsdék tegnapi és mai jó teljesítménye adhatott lökést, miután a Fed egyes jegybankárai tegnap bíztatóan nyilatkoztak a Fed eszközvásárlási programjának jövőjéről. A New-York-i Fed elnöke szerint az amerikai jegybank akár agresszívabban is folytathatja a QE3 programot, ha az amerikai gazdaság nem a vártnak megfelelően javul.

Ezen túl a sikeres EU-csúcs is segíthetett megalapozni a jó hangulatot. Az Európai Unió vezetői megállapodtak az unió következp hét éves költségvetéséről, melynek keretében az eredetinél magasabb összegeket fognak fordítani a munkanélküliség visszaszorítására. A 8 milliárd eurós program keretében 6 milliárd eurót fognak költeni a 24 év alattiak munkához jutásának segítésére.

Forrás: Origo

A Heineken papírjai 2,3 százalékot estek, miután a Nomura eladásra minősítette a részvényeket a korábbi semleges ajánlásáról. A bankház indoklása szerint rövid távú kockázatok övezik a sörgyártó működését, elsősorban a feltörekvő piacok gyengébb teljesítménye miatt.

Érkeznek a BlackBerry számai

Amerikában folytatódhat az emelkedés, amivel sorozatban negyedik napja kúszhatnak felfelé a tengerentúli részvényindexek. A határidős mutatók alapján 0,3-04 százalékos erősödéssel indulhat a kereskedés.

Érdemes lesz ma figyelni a tengerentúlról érkező makroadatokra, melyek megmozgathatják a piacokat. A chicagói beszerzési menedzserindex, és a michigani fogyasztói bizalmi index júniusi értéke fog nyilvánosságra kerülni. Ezen túl a BlackBerry piacnyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését. Az okostelefongyártó esetében a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3,37 milliárd dolláros árbevételt várnak 7,6 centes EPS mellett. A részvény általában nagy kilengéssel szokott reagálni a gyorsjelentésére.