Megdicsért a legnagyobb hitelezőnk

Vágólapra másolva!
Hazánk legnagyobb hitelezőjének, a Templetonnak a befektetési vezetője imádja azokat a dolgokat, amelyeket mindenki más utál. Szerinte mi jók vagyunk.
Vágólapra másolva!

Magyarország jó úton jár, és erre előbb-utóbb a piac is rá fog jönni - ez az álláspontja Michael Hasenstabnak, a Franklin Templeton befektetési alap kötvényalapjai kezelőjének. A Templeton Magyarország legnagyobb hitelezője.

A befektetési szakember a Wealth Managernek nyilatkozott. A Napi Gazdaság által is idézett interjúban Hasenstab azt emelte ki, hogy a magyar eset hasonló, mint Írországé, hiszen a piac nem lelkesedik a magyar állampapírokért, azonban szerintük ez inkább megérzéseken, mint tényeken alapul. (Az ír államadósság tíz százaléka a Templeton kezében van, Magyarország állampapírjainak még nagyobb hányadát birtokolják.) Imádom azokat a dolgokat, amiket mindenki utál - mondja Magyarországgal kapcsolatban a Templeton szakembere. Magyarországnak jó ideje nem a legjobb a sajtója a pénzpiacokon, de a strukturális reformok szerinte jó úton járnak. Kiemelte, hogy fontos előrelépések történtek például a munkaerőpiac és az állami kiadások terén, de ezeket a piac nem értékelte kellőképpen.

"A magyar kormánynak jelentős többsége van a parlamentben, emiatt fontos reformokat tudnak végigvinni. Más országokban erre nincs lehetőség - emeli ki a befektető a Napi összeállítása szerint. Hasenstab úgy véli, hogy a magyar gazdaság egyre jobban profitálhat versenyképességéből a feldolgozóiparban, például az autóiparban, emellett fontos, hogy erősen kapcsolódik a német növekedéshez.

A Templetonnal nem minden esetben ilyen harmonikus a viszony. Pár hónapja ért véget egy adóvita az egyik alapjuk és a magyar állam között. A Templeton-cég pár milliárd forintnyi, még a kétezres évek közepén tőle beszedett adót követelt vissza, hosszú pereskedés után a magyar állam jobbnak látta, hogy enged.