Mi lesz az OTP-vel?

Kritikus szintre ért az OTP árfolyama 4720 forint közelében, a közel egy hónapos csökkenő trendvonal és a korábbi markáns ellenállás ugyanis megfoghatja az elmúlt napokban látott menetelést. Az innen való visszapattanás, valamint az ellenállás áttörése is rövid időre meghatározhatja a kereskedés irányát, így érdemes lehet figyelemmel kísérni a magyar bankpapír sorsát.

Sikeresen pattant fel az OTP a 4440 forint körüli szintről a forint a hét elején, ahol a 200 napos mozgóátlag is segítette a bankpapírt. Jelenleg a 4750 forintos ellenállás felé tart, amit ha áttörne, akkor a csökkenő trendvonalat is áttörheti a részvény. Ez kedvező fejleménynek számítana, hiszen akár az 50 napos mozgóátlag fölé is visszakerülhetne az OTP, ha tovább folytatná az emelkedést. Az indikátorok sem festenek már rosszul, az MACD is összeszűkülni látszik, vételi jelzéshez közeledik, ezek alapján az árfolyam még akár az 5000 forintot is újra elérheti.

Amennyiben viszont elakadna a felfelé tartó menetelés a jelenlegi szinteken, akkor visszacsúszhat a korábbi dupla támasz szintjére 4420 forintra. Ebben az esetben még az sem lenne kizárt, hogy a 200 napos mozgóátlag is elesik, így pedig újból lecsúzhatna a 4200 forintos szintre, ahol utoljára március végén járt az árfolyam.

Nagy kérdés tehát, hogy a mostani ellenállással hogyan bírkózik meg a papír, hiszen az is elképzelhető, hogy ez pár hétre meghatározná a kereskedés irányát.

Az OTP árfolyama (napi)

Forrás: Origo

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.