Újra szárnyal a japán tőzsde

2013.06.28. 8:30

Sorozatban harmadik napja emelkedtek tegnap az amerikai részvényindexek, melyeket a tengerentúlról érkező kedvező makraodatok, és a Fed jegybankárainak nyugtató szavai is segíthettek. A New-York-i Fed elnöke szerint az amerikai jegybank akár agresszívabban is folytathatja eszközvásárlási programját. Részben ennek köszönhetően lendületbe jöttek az amerikai tőzsdék, ami Ázsiában is segített megalapozni a jó hangulatot. A Távol-Keleten a japán Nikkei újra kirobbanó formában van, és nagyobb erősödés után három hetes csúcsára ugrott.

Európában viszont megnyugvásra lehet számítani a tegnapi nagyobb menetelés után, és a határidős indexek alapján a csütörtöki záróértékek közelében indulhat a kereskedés.

Élen a Nikkei

Az amerikai tőzsdék emelkedése Ázsiában is segített megalapozni a jó hangulatot, így a legtöbb ázsiai részvényindex erősödni tud. Az élen újra a japán Nikkei mozog 3,5 százalékos megugrásával, amivel három hetes csúcsára került. A Nikkei az első félévben egyébként 31 százalékkal került feljebb, ami nagyrészt a BoJ agresszív monetáris politikájának köszönhető.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

A Nikkei mai emelkedésében segítségére vannak a kedvező japán makroadatok is, a japán fogyasztói árindex szerint megállt az árak további esése májusban, ami az ország defláció elleni küzdelmének eredményességét jelzi. A fogyasztói árak 0,3 százalékkal estek a várt 0,4 százalék helyett, ami bíztató az áprilisi 0,7 százalékos gyengülés után.

A szigetország májusi ipari termelése szintén kellemes meglepetést okozott, mivel 2 százalékos bővülést mutatott havi alapon a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. A kiskereskedelmi forgalom pedig másfél százalékkal nőtt májusban áprilishoz képest, ami felülmúlta a 0,7 százalékos bővülésre vonatkozó prognózisokat.

A többi tőzsdemutató a Nikkei-hez hasonlóan jól teljesít, a dél-koreai Kospi másfél százalékot, a hongkongi Hang Seng 1 százalékot, a kínai Shanghai Composite 0,8 százalékot, míg az ausztrál S&P/ASX 200 0,2 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Agresszívabb is lehet a Fed

Az elmúlt napokhoz hasonlóan tegnap is jó formában voltak az amerikai tőzsdék, ahol a főbb részvényindexek sorozatban harmadik napja tudtak emelkedni. Ebben nagy segítségükre voltak a Fed jegybankárai felől érkező nyugtató nyilatkozatok is, akik azután próbálták csillapítani a kedélyeket, hogy a múlt héten nagyobb mélyrepülést szenvedtek el a börzék, miután Ben Bernanke meglebegtette a Fed pénzpumpájának közelgő leállítását. William Dudley, a New-York-i Fed elnöke szerint a jegybank eszközvásárlási programja jóval aggresszívebb is lehet annál, mint amit Ben Bernanke múlt szerdai beszédében jelzett, ha az amerikai gazdaság és munkaerőpiac a vártnál lassabban javul.

Jerome Powell, a Fed egyik kormányzója szerint a piacok túlreagálták a QE3 program fokozatos leállításának hírét. Powell elmondta, hogy a piacok már egy esetleges kamatemelést áraznak 2014-re, amihez viszont jóval erősebb gazdasági teljesítmény lenne szükséges, mint amit a Fed, vagy valamelyik elemzővállalat jósol.

A jó hangulatot segíthették a kedvező makroadatok is, a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 9 ezer fővel csökkent az előző héten, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Emellett a használtlakás-értékesítések 6 éves csúcsra ugrottak májusban, ráadásul a májusi 6,7 százalékos növekedés jócskán felülmúlja az 1 százalékos várt értéket. A fogyasztói kiadások a vártnak megfelelően alakultak, míg a személyes jövedelmek jobban bővültek.

Ezeknek köszönhetően a tőzsdemutatók nagyobb pluszt szedtek össze, az S&P 0,6 százalékot, a Dow Jones és a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül erősödtek, egyedül a nyersanyagkapcsolt vállalatok papírjai maradtak le a versenyben, melyek 0,1 százalékot gyengültek. Ebben nagy szerepe lehet a tovább gyengélkedő aranynak, és földgáznak. Az arany árfolyama már 1200 dollár alatt is megfordult - ahogy korábban előre jeleztük -, míg az amerikai típusú Henry Hub földgáz 4 százalékos mínuszban is járt, miután az elemzői konszenzushoz képest magasabb lett a készletadat. A csütörtökön megjelenő számokra sokszor nagy kilengéssel reagál az energiahordó ára.

Forrás: Origo

A vállalati hírek közül érdemes megemlíteni, hogy 10 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be tegnap este a Pfizer. Ez volt a negyedik ilyen típusú bejelentése a gyógyszergyártónak az elmúlt két és fél év során. Összesen 39 milliárd dollár értékben vett vissza részvényeket a cég, a korábbi programból még 3,9 milliárd dollár azonban még hátravan. A bejelentésre 1,1 százalékos emelkedéssel reagált a papír.

2,1 százalékot esett piaczárás után a Nike,hiába számolt be a cég az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedéves számokról. A sportszergyártó rendelésállománya azonban a várakozásokhoz képest halványabb lett.

Android alapú konzolon dolgozik a Google a Wall Street Journal információi szerint. A társaság a tabletek és az okostelefonok után új területen próbálna hódítani a rendszerével.

2011 júliusa óta nem látott szintre emelkedett az USA-ban a 30 éves jelzálogkötvények hozama. Egy hét alatt 3,93 százalékról 4,46 százalékra ugrott a hozam, amire 1987 óta nem volt példa. A megugró hitelkamatok azonban akadályt gördíthetnek a refinanszírozás és az új hitelkihelyezések elé, emiatt érdemes követni a folyamatokat.

Piacnyitás előtt jelent ma a BlackBerry. Az okostelefongyártó esetében a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3,37 milliárd dolláros árbevételt várnak 7,6 centes EPS mellett. A részvény általában nagy kilengéssel szokott reagálni a gyorsjelentésére.

Emellett fontos makroadatok is érkezni fognak a tengerentúlról, a chicagói beszerzési menedzserindex, és a michigani fogyasztói bizalmi index júniusi értéke fog nyilvánosságra kerülni.