Új lábakra helyeznék a mexikói olajipart

2013.06.30. 16:57
Egyre nagyobb várakozás övezi a mexikói olajszektor liberalizálásához szükséges reformok elfogadását. A 75 éve államosított olajipar életében komoly változások jöhetnek, amennyiben szeptemberben elfogadják a mexikói elnök reformjavaslatait. Ennek az lehet a következménye, hogy a külföldi tőke nagy ütembe áramolhat be az országba, ami után az olaj és gáz kitermelés is felfuthat az országban, növelve az ország energiabiztonságát.

Évek óta egyre rosszabb állapotban van a mexikói olaj- és gázipar, mivel nincs elég forrás a szektorban a megfelelő beruházások végrehajtásához. A gáz és az olaj lelőhelyeken lévő kitermelés egyre inkább esik vissza, és a kiváló természeti adottságok ellenére van olyan szénhidrogén, amit importálni kell az országnak.

Ennek a folyamatnak a megállítását akarja véghez vinni a mexikói elnök, Pena Nieto, aki a munkaerőpiac és az oktatás átalakítása után az olajszektort szeretné átszabni. A mexikói olajmamut, a Pemex monopóliumát akarja megszüntetni az elnök és a külföldi cégeket pedig be akarják engedni az országba. A Financial Timesnak nyilatkozó elemző, Marcelo Mereles szerint nagy szükség van a befektetésekre, mivel anélkül az olaj és a gáz kitermelés egyre csak zsugorodna. A jelenlegi információk szerint szeptemberben fogadhatják el reformokat.

Az amerikai olcsó gáz segíthet

Annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb palagáz vagyonával rendelkezik becslések szerint Mexikó, az ország földgáz behozatalra szorul. A gáztermelés és a fogyasztás évek óta egyre jobban elválik egymástól, sőt folyamatos a veszélye a hiány kialakulásának.

Forrás: Origo

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.Emiatt 40 éve a legnagyobb energia infrastruktúrába történő beruházását kezdték meg végrehajtani az országban. 2,4 milliárd dollárból építenek fel egy gázvezetéket, ami az USA-t és Mexikót köti össze. Meglehetősen nagy a beruházás, mivel a mexikói gázkereslet 20 százalékának megfelelő gázt kaphat Mexikó.

Azért, hogy az ország elkerülje a gázhiányt, 18 hajórakománynyi cseppfolyós földgázt vásároltak az egyik legnagyobb nemzetközi nyersanyagkereskedőtől, a Trafigurától. A következő 2 évben szállítják majd le a gázt, ami eléggé drága lesz, hiszen az amerikai import gázár négyszeresét fizeti majd Mexikó. 

Az olajszektorban is vannak hiányosságok

A mexikói gáztermelés jól láthatóan képtelen tartani a növekedési ütemet, az olajszektor viszont ettől még rosszabb helyzetben van. Ugyan a kitermelés fedezi a felhasználást, de évről évre csökken a nyersanyag kitermelése annak ellenére, hogy a világ 19-ik legnagyobb olajkészletével rendelkezik az ország, mely 11,4 milliárd hordóra rúg a BP adatai szerint.

Forrás: Origo

Az ország számára a nagy lehetőséget az jelentené, ha a hatalmas olajvagyont - melynek egy jelentős része mélytengeri - elkezdenék felszínre hozni. Ebben lehet nagy szerepük a nemzetközi olajcégeknek, melyek kellő tudással és tőkével rendelkeznek ennek végrehajtásához.

Az infrastruktúra rossz állapotát mutatja az is, hogy a Financial Times szerint a Pemex a finomított olaj felét kamionokkal szállítja, ami megközelítőleg 12-szer drágább, mintha csövön tenné mindezt. További problémát jelent, hogy a tároló kapacitás is meglehetősen kicsit, nagyjából 2 napra elegendő tartalékkal tud rendelkezni Mexikó, de sokszor ez a szám pár órára redukálódik.