A pályakezdők könnyebben boldogulnak a munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a magyarok többsége elutasítaná, hogy munkaadójuk 55 év felettieket alkalmazzon.
Vágólapra másolva!

A magyarok többsége támogatja, hogy a munkaadója 25 éves vagy ennél fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba, az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná a Randstad Workmonitor felmérése szerint. A megkérdezettek 96 százaléka gondolja úgy, hogy az 55 évesnél idősebbek nehezen találnak új állást, és 90 százalék szerint a nyugdíj előtt állóknak gyakran kell elvállalniuk a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát. "A kutatás alapján a magyar fiataloknak is gondot jelent az elhelyezkedés, de a válaszadók az 55 évesnél idősebbek helyzetét még a pályakezdőkénél is borúsabbnak látják" – mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A Randstad Workmonitor 32 országra kiterjedő, negyedévente végzett felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. 2013 tavaszán Magyarországon 5670, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre. A magyar megkérdezetteknél csak a csehek és a szlovákok elutasítóbbak az idősebb munkavállalókkal szemben, de a különbség mindössze 1-2 százalék.

A válaszadók véleményét igazolják a munkaerő-piaci statisztikák: az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében az 55 év feletti álláskeresőknél 52 százalékos volt a hosszú távú munkanélküliség, míg a fiataloknál csak 28 százalékos. A teljes munkanélküliség jóval nagyobb a fiatalok körében, így a 44 ezer idősebb munkavállalóval szemben 92 ezer pályakezdő keres jelenleg is munkát – mondta Baja.

Az idősebbek számára a nagyobb tapasztalat jelenthetne előnyt, de a Randstad Workmonitor adatai alapján a megkérdezettek 64 százaléka szerint a vállalatok a fiataloktól is elvárják a munkatapasztalatot a megfelelő végzettség mellett. A munkaadóknak használható tudás, bármilyen korú álláskeresőt alkalmaznak is végül. Ezért a fiataloknak a gyakorlatorientált képzésekre és a valóban szakmai tudást biztosító gyakornoki programokra érdemes koncentrálniuk, az idősebb munkavállalóknak pedig folyamatosan frissíteniük kell ismereteiket – mondta a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.