Felemás hangulatban kezdik a hetet tőzsdék

Vágólapra másolva!
A Nikkei kezdte legjobban a hetet az ázsiai piacok közül, a japán tőzsdeindex 1,2 százalékos plusszal zárta a hét első kereskedési napját. A többi ázsiai piacon vegyes mozgásokat lehetett látni, leggyengébben pedig az ausztrálok szerepeltek, 2 százalékos visszaeséssel. Amerikában nem sikerült jó hangulatban zárni a hetet pénteken, a főbb indexek 0,7 százalékig is visszacsúsztak, főleg az egészségügyi cégek szerepeltek rosszul.
Vágólapra másolva!

Vegyesen indul a hét Ázsiában

Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai piacok, a Nikkei 1 százalék feletti pluszban jár, míg a Shanghai Composite és a Kospi minimális mínuszban tartózkodik. A nap vesztese az ausztrál piac lehet, ami közel 2 százalékot esett ma reggel.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az elemzői konszenzussal nagyjából egybevágtak a ma reggel megjelent kínai beszerzési menedzserindex (PMI) adatok, ugyanakkor nem túl erősek a számok. A hivatalos kínai PMI 50,1 pont lett a várt 50,1 pont és az előző havi 50,8 pontot követően, így ez a szektor bővülését mutatja az 50 fölötti értékével. Az HSBC által készített PMI viszont 48,2 pont lett a várt 48,3 pont helyett és az előző havi 49,2 pont után. Ez a mutató viszont már bőven az 50-es érték alatt van, ami a szektor zsugorodását jelenti.

2011 szeptembere óta először váltak optimistává a nagyobb japán cégek a Tankan felmérés szerint. A várt 3 pont helyett 4 pontra ugrott a mutató az előző negyedév végi mínusz 8 pont után. Az adat mindenesetre megerősítheti a japán miniszterelnök és a japán jegybankelnök gazdaságélénkítő tevékenységét.

Nyugtatni próbálta hétvégén a kínai banki felügyelet a bankrendszer likviditásával kapcsolatos félelmeket, hiszen szerintük a bankoknak kellően magas a tartalékuk.

Gyenge hétzárás az USA-ban

0,4-0,7 százalékos mínuszt hozott össze pénteken az S&P 500 és a Dow Jones, egyedül a Nasdaqnak sikerült a pozitív tartományban ragadnia. A hangulaton segített az elemzői konszenzusnál jobb michigani fogyasztói bizalmi index, míg a chicagói beszerzési menedzserindex viszont rontott azon.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A közműcégek és a fogyasztási javakat gyártó társaságok papírjai teljesítettek legjobban pénteken, 0,4 százalékkal emelkedett az árfolyamuk átlagosan. Ezzel szemben az egészségügyi és távközlési cégek részvényei kevésbé szerepeltek jól, 0,7-0,8 százalékos mínuszok születtek.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Nem megy olyan egyszerűen az Apple számára a Samsungtól való elválás a Wall Street Journal szerint. Az amerikai cég új beszállítókat akar és nem az egyik legnagyobb versenytársától szeretne különböző chipeket, eszközöket rendelni. Az Apple a Taiwan Semiconductor Manufacturinggal írt alá szerződést, ami szerint 2014-től szállít majd chipeket a cég. A szerződéstől függetlenül még mindig a Samsung marad az Apple fő beszállítója.

Soha nem volt olyan gyenge negyedéve az aranynak, mint most. A nemesfém 23 százalékot veszített az értékéből az áprilistól-júniusig tartó időszakban. Pénteken és ma reggel is azonban egy nagyobb felpattanást lehet látni, 1240 dollár körül mozog az árfolyama.