Csúcson a munkanélküliség Európában

Vágólapra másolva!
Az eurózóna és a tagországok gazdaságának zsugorodásáról árulkodnak a délelőtt közzétett júniusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adatok. Ugyanakkor már láthatóak a stabilizálódás jelei a szektorban, mivel a júniusi értékek Németország kivételével minimálisan javulni tudtak az előzetes adatokhoz képest, és az eurózónában bő másfél éves csúcsra ugrott a szektor gazdasági aktivitását mérő mutató. A munkaerőpiacon viszont továbbra is elszomorító a helyzet, mivel újabb történelmi csúcsra, 12,1 százalékra ugrott az eurózóna munkanélküliségi rátája májusban.
Vágólapra másolva!

Javul a gazdasági aktivitás

A kínai makroadatok után délelőtt kerültek nyilvánosságra az eurózóna és egyes tagországok feldolgozóiparának beszerzési menedzserindex (PMI) adatai. A felülvizsgált adatokból kiderült, hogy az eurózóna gazdasága továbbra is zsugorodik, bár már láthatóak az óvatos javulás jelei. Az eurózóna hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a májusi 48,3 pontról 48,8 pontra emelkedett júniusban, holott a szakértők nem számítottak az előzetes 48,7 pont módosítására. Utoljára 16 hónapja volt ilyen magas az eurózóna feldolgozóiparának gazdasági aktivitása a PMI szerint.

A zóna második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban 48,4 pontra ugrott a mutató júniusban a májusi 46,4 pontról. Ebben az esetben szintén az előzetesen közölt 48,3 pont megismétlését várták a szakértők.

Ugyanakkor az eurózóna éllovasának számító Németországban májushoz képest jelentősen visszaesett a gazdasági aktivitás, mivel a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 48,6 pontra csökkent júniusban az előző havi 49,4 pontról, ami kissé elmaradt a 48,7 pontra vonatkozó prognózisoktól is.

Ezeknek a mutatóknak az értéke 50 pont felett még a gazdaság bővülését vetítik előre, viszont az 50 pont alatti érték a gazdasági aktivitás zsugorodását jelzi. Mivel a PMI adatok nem tértek el jelentősen az előzetes, várt értékektől, így nagyobb meglepetést sem okoztak.

Forrás: Origo
Történelmi csúcson a munkanélküliség

A munkaerőpiacon viszont egyelőre nem tükröződnek az eurózóna óvatos javulásának a jelei, a munkanélküliségi ráta ugyanis tovább emelkedett májusban. A ráta történelmi csúcsnak számító 12,1 százalékos értéke azt jelenti, hogy a régióban továbbra is folytatódik a munkanélküliség évek óta tartó növekedése, ami ráadásul soha nem látott méreteket öltött. Különösen aggasztó a helyzet a déli államokban, a legnagyobb munkanélküliségtől Spanyolország szenved, ahol 26,9 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Németországban viszont javul a helyzet, és 5,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, amivel az ország a második legalacsonyabb értékkel büszkélkedhet az eurózónában Ausztria mögött, ahol 4,7 százalékos volt májusban a munkanélküliség.

Némi pozitívum, hogy az eurózóna áprilisi 12,2 százalékos munkanélküliségi rátáját lefelé, 12 százalékra módosították, és a szakértő a tényleges 12,1 százaléknál 0,1 százalékponttal magasabb értékre számítottak előzetesen.

Forrás: Origo