Jó hírt közölt a Mol tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Gáztalálatról számolt be a Mol nagytulajdonosa, a Dana Gas. A társaság Egyiptomban, a Nílus deltájánál ért el találatot. A jelenlegi adatok szerint napi 9,4 millió köbláb földgázt és 133 hordónyi kondenzátumot tud termelni a mező, a közlemény szerint a fejlemények segíthetik az egyiptomi operáció készpénztermelő képességének javulását is.
Vágólapra másolva!

Pozitív hírt tett közzé vasárnap a Mol nagytulajdonosa, a Dana Gas. Az arab vállalat Egyiptomban, a Nílus deltjánál talált földgázt és kondenzátumot. A közlemény szerint a cég naponta 9,4 millió köblábnak megfelelő gázt és 133 hordónyi kondenzátumot tud felhozni az előzetes adatok szerint. A Dana Gas becslései alapján 7-15 milliárd köblábra tehető a területen a gáztartalék nagysága, míg a kondenzátumé 100 ezer hordóra.

A Dana Gas vezérigazgatója szerint a találat segít majd abban, hogy növekedjen az egyiptomi kitermelés és javuljon a vállalat helyi készpénztermelő képessége. Jelenleg 33,6 ezer hordónyi szénhidrogént termel ki Egyiptomban a Dana Gas, ami az új találat révén 4,7 százalékkal tud növekedni. Az egyiptomi piac továbbra is meghatározó lehet a cég életében, ahol már több mint 1,8 milliárd dollárt költött beruházásokra a cég.

Jó a hír, de a kintlévőségek beszedése is fontos

A hírt alapvetően pozitívnak lehet értékelni, de jelenleg a piacot sokkal jobban érdekli az, hogy mennyire tudja a kintlévőségeket beszedni a vállalat.

A vállalat tárgyalásokat folytat az egyiptomi hatóságokkal a kintlévőségeik beszedése céljából. Az első negyedévben 41 millió dollárnyi összeget tudtak beszedni, melyről már korábban az Investor.hu hasábjain beszámoltunk.

Forrás: Origo

A cég likviditása a Mol részvényesek számára is kiemelt fontosságú, mivel a Dana Gas februárban 1,675 milliónyi Mol részvényt adott el egy speciális aukció keretében az akkori árhoz képest 5,5 százalékos diszkont mellett.

A Dana Gas szorult helyzetbe került az elmúlt években, főként a közel-keleti és észak-afrikai geopolitikai feszültségek miatt. Egyiptom egyik legnagyobb magánkézben lévő gázpiaci szereplőjét negatívan érintették a helyi tüntetések, lázadások. A társaság komoly finanszírozási zavarba is került, mivel nem tudta kifizetni a sukuk nevű kötvényét, melyeket át kellett a cégnek strukturálni.

A sukuk egy iszlám pénzügyi instrumentum, amely leginkább a tipikus kötvényhez hasonlítható. Ez a speciális finanszírozási forma azért terjedt el az arab világban, mert az iszlám vallási törvények nem engedik meg olyan értékpapír kibocsátását, melyre kamatot fizetnek. A sukuk kibocsátója bérbe adja a kvázi kötvényeket egy befektetői csoportnak és nem kamatot, hanem bérleti díjat fizet, illetve szerződésben vállalja, hogy egy későbbi időpontban névértéken visszavásárolja a tanúsítványokat.


További fizetési problémák felmerülése esetén nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy újabb Mol pakkot adjon el a Dana Gas, mivel a tőzsdén kereskedett cég esetében viszonylag egyszerűen el lehet adni a papírokat.

Dana Gas napi grafikon

Forrás: Origo