Beragadt a magyar tőzsde a startnál

Vágólapra másolva!
A forint erősödése jellemzi a kereskedés első perceit az európai piacokon, az euróval szembeni árfolyam ugyanis villámgyorsan a 295 feletti szintekről 294 alá is benézett. Ezzel együtt a magyar és a lengyel tőzsdeindexek nem tudnak emelkedni, míg a nyugat-európai piacokon már 1 százalékos pluszt is lehet látni.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Felemás hangulatban kezdik a hetet tőzsdék
Vágólapra másolva!

Jól indítja a hetet a forint

Már 294 alatt jár a kora reggeli órákban az EURHUF árfolyama a 295,4-es szintről indulva, az erősödésben akár a reggel érkezett kedvező PMI adatnak is szerepe lehet. Folytatódhat tehát az elmúlt hónapok jó teljesítménye, az euróval szemben ugyanis további erősödésre képes a forint.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nem kezdik jól a napot a magyar és a lengyel piacok, míg a lengyel WIG20 valamelyest tartja magát és csak 0,4 százalékos mínuszban jár, addig a BUX 0,7 százalékos visszaeséssel kezdett. Az osztrák ATX viszont kilőtt 1,3 százalékos plusszal, amiben az OMV jó kezdésének is nagy szerepe van.

Forrás: Origo

A nagyobb magyar papírok közül a Mol és a Magyar Telekom a leggyengébb, 0,6-0,8 százalékot veszítettek értékükből a nyitás után, valamelyest viszont felfelé tartanak, és próbálják ledolgozni a mínuszokat. Az OTP sem teljesít jól 0,4 százalékot veszített a bankpapír, míg a két gyógyszergyártó valamelyest felülteljesítőnek számít, a Richter például alig mutat mínuszokat.

Forrás: Origo

Továbbra is vételre ajánlja a JPMorgan az OTP részvényét, ugyanakkor az elemzőház 6200 forintról 5840 forintra vágta vissza a bankpapírra számított célárfolyamát. A hírnek szerepe lehet az OTP 0,4 százalékos mínuszában is.

Megugrott a Nokia

10 százalékos pluszban a Nokia, miután bejelentette, hogy megvásárolja a Nokia a Nokia Siemens Networks vállalatban lévő Siemens részesedést. A Siemens már korábban is vevőt keresett a saját pakkjára, melyért most 1,7 milliárd eurót kap majd a Siemens. A Nokiának nem jelent gondot a tranzakció végrehajtása, mivel 3,7-4,2 milliárd euró nettó készpénzállománnyal rendelkezik.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

A régiós tőzsdékkel ellentétben a nyugat-európai piacokon jó hangulatban kezdődik a kereskedés, a főbb indexek közül a francia CAC40 már 1 százalékos pluszban jár, de a német DAX sem teljesít annyira rosszul a 0,4 százalékos emelkedéssel.

Forrás: Origo

Az 1,30-as szint közelében mozog napok óta az EURUSD, így vélhetően hamarosan eldől, hogy felpattan-e erről a szintről a devizapár, vagy beesik alá tartósan június eleje óta először.