38 millió dollárt költene a Mol Romániában

Vágólapra másolva!
A Mol kész megkezdeni a romániai kutatómunkáját, melyre a társaság összesen 38 millió dollárt készül idén költeni. A Mol régiós szerepének megerősítése szempontjából lehetnek fontosak a román olaj- és gázkutatások, melyekhez még korábban nyert koncessziós jogot a vállalat.
Vágólapra másolva!

38 millió dollárt készül idén Romániában elkölteni a Mol szénhidrogén kutatásokra, közölte ma az olajtársaság román egysége. A vállalat az EX-6 Curtici blokkban kezdi majd meg az első munkálatokat, melyre a román állam még 2011 elején írt alá koncessziót a Mol-lal három blokkra vonatkozóan. Ezek között található még meg az Adea blokk és a Voivozi blokk is.

A blokkok összterülete 3434 km2, a Pannon-medencében, a magyar határ mellett helyezkednek el. A kutatási periódus két hároméves időszakra oszlik, amelyből a második fázis opcionális. A kezdeti munkaprogram 2D és 3D szeizmikus méréseket foglal magában, amelyet fúrási program követ. Az ígéretes olaj- és gázpotenciál mellett egyes blokkokban lehetőség van nem hagyományos (unconventional) kutatásra is.

Romániában összesen 38 millió dollárt költhet el a Mol idén beruházásokra, ami a társaság idei összkeretéhez képest elhanyagolhatónak számít, ugyanis a vállalat nagyjából 1,5 milliárd dollárt készül ezekre a tevékenységekre költeni. Ezen belül a kutatás és a kitermelés divízióra közel 1 milliárdot fordíthat a társaság.

A Mol számára azonban az is fontos, hogy a régiós jelenlétüket tovább erősítsék, hiszen a legnagyobb tapasztalattal ezen a területen rendelkezik a vállalat. Így a romániai fejleményekre érdemes lehet a jövőben is figyelni, bár időbe telik míg a Mol eredményt érhet. Ezek a projektek jellemzően eleinte évekig csak a pénzt viszik, és csak később materializálódhat a befektetett energia.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo