Azonnali tőkeemelés az Ersténél

Vágólapra másolva!
A lehető legkorábbi időpontban, már tegnap el is indította az Erste az egy héttel ezelőtt beharangozott tőkeemelés folyamatát. Új részvényeket bocsátanak ki első körben intézményi befektetőknek gyorsított könyvépítéses módszerrel, majd az előttünk álló napokban a vállalat többi tulajdonosának is lehetősége nyílik részesedésének növelésére. Összesen 660 millió eurónyi tőkét kíván bevonni a bank, a részvényeket 18,5-19,15 eurós ársávban kínálják eladásra. A tegnapi záróárfolyamhoz képest tehát 6,2-9,4 százalékkal olcsóbban juthatnak majd hozzá a papírokhoz a kibocsátási folyamatban résztvevők.Nem sokkal az intézményi könyvépítés zárását követően meg is érkeztek annak eredményei, melyek alapján 18,75 eurós kibocsátási ár alakult ki. Ezzel a befektetők is elégedettek lehetnek, hiszen az a meghatározott ársáv közepéhez esik közelebb.   
Vágólapra másolva!

Ezt gyorsan lezavarják

Tegnap kezdte el az Erste új részvényeinek értékesítését, a múlt hét hétfőn bejelentett 660 millió eurós tőkeemelése kapcsán. A részvényeket 18,5-19,15 eurós ársávban kínálják eladásra első körben intézményi befektetőknek, méghozzá gyorsított könyvépítéses módszerrel. A könyvet ma 8:15 perckor már le is zárják, vagyis a folyamat első lépcsőfoka - ahogy azt a neve is sugallja - valóban meglehetősen gyorsan lezajlott.

Az intézményi szereplők által adott ajánlatokból kialakul majd egy végső ár (a 18,5 és 19,15 eurós sávban), ami mellett a jelenlegi tulajdonosok július 3-a és július 17-e között élhetnek jegyzési jogukkal. Az eredményeket július 18-án ismertetik majd, míg az elszámolásra július 23-án kerül majd sor. Az intézményi szereplők már jóval előbb kereskedhetnek a megszerzett papírokkal, várhatóan július 5-én (pénteken) debütálnak a bécsi és a bukaresti tőzsdén, míg Prágában július 8-án.

A 660 millió euró az Erste jelenlegi piaci értékének 8,2 százaléka. Attól függően, hogy az intézményi könyvépítés során milyen végső jegyzési ár alakul majd ki, a bank részvényszáma 8,7-9 százalékkal emelkedhet a tőkeemelés következtében.

Forrás: Origo

Könyvépítés? Gyorsítva? Az mit jelent?

A gyorsított könyvépítés (accelerated bookbuilding) a részvénypiaci ajánlattétel egyik formája, melynek lényege, hogy a tulajdonos nagyobb méretű pakettjétől minél hamarabb meg szeretne válni, így az ajánlatok beérkezése, az ár meghatározása, és az ügylet megkötése meglehetősen gyorsan, általában egy vagy maximum két nap alatt történik. Az eljárás további jellemzője, hogy a jegyzést gyakorlatilag nem előzi meg semmiféle marketingkampány, elenyésző a részvények népszerűsítését célzó felhajtás. Általában akkor folyamodnak ehhez a speciális megoldáshoz, mikor a tulajdonosnak sürgősen forrásra van szüksége, és a hitelből történő finanszírozás valamilyen oknál fogva nem megoldható.

Meg is van az eredmény!

Nem sokkal az intézményi jegyzés zárását követően az Erste közzé is tette a folyamat eredményeit. Ezek szerint 18,75 eurós árfolyam mellett lehet az eljárás során részvényeket vásárolni, a jelenlegi tulajdonosok minden 45 részvényük után 4 újabb papírra tarthatnak igényt. Mivel a teljes, 660 millió eurós mennyiségre mutatkozott vételi szándék az intézmények felől az ársáv közepén, ezt összességében inkább pozitívan értékelheti majd a piac.

Mire kell ez a sok pénz?

Az Erste szeretné visszafizetni az államtól és magánbefektetőktől még a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi segítséget, amit részben a most zajló tőkeemeléssel hajt végre a bank. Bár a tőkeemelés folyamata nagy hirtelenségűnek tűnik (tegnap jelentették be a folyamatot, ma pedig már le is zárul az intézményi könyvépítés), a bank már egy héttel ezelőtt jelezte, hogy mire készül. Akkor azt is elárulták, hogy a harmadik negyedévben szeretnék bevonni a 660 millió eurónyi tőkét, vagyis ilyen értelemben nem jelent nagy meglepetést a folyamat időzítése.

Azt viszont eddig nem tudtuk, hogy milyen áron kínálná fel tulajdonosainak a jegyzési lehetőséget a bank. A 18,75 eurós ár a tegnapi 20 euró feletti záróárfolyamot érdemben alulmúlja, vagyis azon nem kell csodálkozni, hogy a papírok jelentős eséssel indították a mai kereskedést. Mivel tőkeemelésről van szó, a befektetők joggal félhetnek attól, hogy a lépés majd az eredmény hígulásával fog együtt járni, vagyis többüknek kell majd ugyanakkora profiton osztozni.

Az Erste árfolyama (euró)

Forrás: Origo

Az Erste ezzel kapcsolatos kalkulációi feledtethetik ezeket az aggodalmakat. A bank szerint ugyanis az úgynevezett (válság során kapott) részvételi tőke visszafizetése olyan megtakarításokkal jár elsősorban kamatkiadások soron, ami ellensúlyozza majd a részvényszám emelkedésének negatív hatásait. Ezek szerint nem kell attól tartani, hogy az emelkedő EPS-re vonatkozó elemzői várakozásokat hirtelen elkezdik visszavágni, bár az tény, hogy a lépés a fenntarthatóság kockázatait erősíti. Pláne úgy, hogy egy hete az Erste egy profit warninggal is meglepte a befektetőket, hiszen az üzemi eredmény lemorzsolódására számítanak. Ez azonban annak tudható be, hogy céltartalékolásban kisebb csökkenést prognosztizálnak csak, így az nem fogja tudni ellensúlyozni a bevételi sorok visszaesését.

Forrás: Origo

Miközben az egy részvényre jutó eredmény nem fog a tőkeemelés miatt csökkenni, a bank tőkeellátottsági mutatói javulnak majd. Nem kell ugyanis osztalékot fizetni a részvételi tőke után, ami lehetővé teszi 2014 végére a 10 százalékos Bázel 3 szerinti tier-1 tőkerátát. A szabályok szerinti 6 százalékos minimum követelményt a bank könnyen képes teljesíteni, de még azt a 8,5 százalékos értéket is, aminek 2016-tól kell megfelelniük bankoknak.

Rosszul fest a részvény

A tőkeemelés részleteivel kapcsolatos hírek hatására tovább nyomták lefele az Erste árfolyamát, ami közel 4 százalékos eséssel indította a mai kereskedést. Ezzel a mozgással nagyon rosszul fest a bank grafikonja, hiszen egy erősebb támasz esett el 20 euró környékén. A befektetők abban talán még bízhatnak, hogy a középtávú emelkedő trend megfogja majd az esést, de még addig is van sajnos tere az árfolyam további lemorzsolódásának (18,5 eurós szintekig).

Az Erste árfolyama (Euró)

Forrás: Origo