Elintézték a magyar piacot nap végére

Vágólapra másolva!
1,6 százalékos mínuszba csúszott zárásra a magyar tőzsde, főleg a Mol-t és a Magyar Telekomot rángatták meg. A forint viszont továbbra is folytatja az elmúlt napok jó teljesítményét, már 293 alatt is járt az euróval szembeni árfolyam. A nagyvilág tőzsdéi közül az amerikai indexek tudják folytatni a tegnapi nap formáját, 0,4 százalékos pluszban mozognak. A nyugat-európai piacok már nem voltak ilyen szerencsések, amiben akár a Görögországgal kapcsolatos félelmek is beleszólhathak, a német DAX például 1 százalékos mínuszban is járt.
Vágólapra másolva!

293 alatt is járt a forint

Már a 293-as szint alatt is járt a forint árfolyama az euróval szemben, miután a kora reggeli órák teljesítményét megismételve délután is kisebb erősödést tudott bemutatni.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Egyértelműen a BUX lett a legygyengébb láncszem nap végére a régiós tőzsdék közül, 1,6 százalékos mínuszt ért el. A lengyel piacot viszont nem lehetett megállítani ma, Európa legjobbjaként 2,1 százalékos pluszt hozott össze. A cseh és osztrák tőzsdék vegyesen szerepeltek, előbbi plusz 0,5, utóbbi pedig 0,3 százalékos mínuszt halmozott ma fel.

Forrás: Origo

A magyar tőzsde visszacsúszásában főleg a Magyar Telekomnak és a Mol-nak volt nagy szerepe, előbbi 3 százalékos mínuszt hozott össze. Jó formában az OTP-sem volt ma, a bankpapír 1,7 százalékkal csökkent, csakúgy mint az Egis, aki 0,5 százalékot veszített ma. A Richter mentette meg egyedül a magyar tőzsde becsületét, 0,2 százalékot emelkedett a gyógyszergyártó árfolyama.

Forrás: Origo

AMol kész megkezdeni a romániai kutatómunkáját, melyre a társaság összesen 38 millió dollárt készül idén költeni. A Mol régiós szerepének megerősítése szempontjából lehetnek fontosak a román olaj- és gázkutatások, melyekhez még korábban nyert koncessziós jogot a vállalat.

Nem sikerült rosszul a mai 3 hónapos DKJ-aukció, a meghirdetett 50 milliárd forinttal azonos mennyiséget sikerült eladni, több mint 75 milliárd forint benyújtott ajánlat mellett. Az átlaghozam 4,19 százalék lett, ami 9 bázisponttal alacsonyabb az előző aukcióhoz képest, ám 1 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci hozamnál.

Forrás: Origo

575 forintos részvényenkénti vételi ajánlatot tett a Shopline-ra a Libri tulajdonosa, az SQ-Invest. A Shopline részvényével legutóbb pénteken született kötés 600 forinton. A részvényesek július 4- és augusztus 5-e között ajánlhatják fel papírjaikat a vásárlónak, amely a Shopline-nal karöltve még május elején jelentette be terveit.

2,8 százalékos mínuszban jár az Erste Bank, miután reggel bejelentette, hogy már tegnap elkezdte az új részvényeinek értékesítését, a múlt hét hétfőn bejelentett 660 millió eurós tőkeemelése kapcsán. A részvényeket 18,5-19,15 eurós ársávban kínálják eladásra első körben intézményi befektetőknek, méghozzá gyorsított könyvépítéses módszerrel. A társaság később arról számolt be, hogy 18,75 eurós áron találtak gazdára a részvények.

Nem sikerült a felzárkózás

Nem sikerült megismételni a tegnap látott pluszokat a nyugat-európai piacoknak, a fontosabb indexek 0,1-0,8 százalékos mínuszokat mutattak, a holland és angol tőzsde kivételével. Főleg a német DAX index szenvedett nagyon, 0,8 százalékot esett vissza német tőzsdindex, és 7900 pont közelébe ért.

Forrás: Origo

Az EU és az IMF bekeményített a görögökkel szemben, ha három napon belül nem mutatják be, hogy miként tudják teljesíteni a nemzetközi szervezetek által támasztott kondíciókat, akkor a segélycsomag következő részletét nem kapják meg a Reuters információi szerint. Az EU és az IMF nem elégedett az állami szektor megreformálásával. A görögök szeretnék elérni, hogy a privatizációs bevételi terveket is lejjebb vigyék, mert még mindig nem tudták megfelelő áron eladni a DEPA gázvállalatot. A görög 10 éves kötvényhozam ma mindenesetre emelkedik, már 11 százalék fölött jár.

Vizsgálat alá vont számos élelmiszeripari céget - köztük a Danone-t és a Nestlét is - a kínai szabályozó hatóság, mivel a vádak szerint ezek a társaságok megsértették az ottani monopolellenes törvényeket mikor összejátszottak, és túl magasan állították be áraikat. A hírre esni kezdett a Danone, és a Nestlé részvényeinek árfolyama.

Messze van attól a Daimler, hogy a 2013-as üzemi eredmény célját elérje a kamion üzletágban, mondta a társaság egyik igazgatósági tagja. Februárban még 1,71 milliárd eurós EBIT-célt tűzött ki a társaság, de a gyenge évkezdet miatt nem állnak jól.

10 százalék körüli mínuszban jár már a Fresenius Medical árfolyama, miután az USA-ban csökkenthetik a vese dialízis után járó kifizetéseket.

Jól kezdődik ez a nap is az USA-ban

Jó formában indították a napot az amerikai piacok, az európai mínuszokból úgy fest, hogy nem ragadt át semmi a tengerentúlra.

Forrás: Origo

Az ipari cégek viszont gyengélkednek, átlagosan 0,1 százalékos mínuszt mutatnak az árfolyamok, bár ebben a tegnapi felülteljesítésnek is szerepe lehet. A tegnap rosszul teljesítő távközlési cégek pedig ma felülteljesítőnek számítanak, 1,1 százalékos emelkedéssel.

Forrás: Origo

Délután ismét erősödésnek indult a dollár az euró ellenében, ami olyan jól sikerült, hogy az 1,3-as szintet is sikerült letörnie az árfolyamnak. Nem csak az euróval szemben figyelhető meg a dollár dominanciája, hanem a japán jennel szemben is, ugyanis az USDJPY árfolyama is egy fontos szinten jutott túl a 100-as szint személyében. Legutóbb június 5-én tartózkodott e szint felett az árfolyam.

Napelem-parkot épít az Apple az új Reno-i adatcenteréhez az bsegítségével. Utóbbi vállalatot nemrégiben a Berkshire Hathaway portfóliójába tartozó MidAmerican Holdings vásárolta fel. Az Apple árfolyama ma 2,3 százalékos erősödést mutatott.