Libakereskedő bűnszervezetet tárt fel a NAV

Vágólapra másolva!
Libakereskedéssel foglalkozó bűnszervezet 11 tagjával szemben javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Békés Megyei Főügyészségnél. A kereskedők fiktív számlával vettek libát, 235 millió forint kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

A bűnözők Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében őstermelőktől felvásárlási jegy nélkül vettek libákat, majd két cég fiktív számlákat állított ki a megvásárolt állatokról.

A közlemény szerint az elkövetők összesen 235 millió forint kárt okoztak az államnak. A pénzügyi nyomozók 365 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket és a bűnszervezet vezetőjének lakásában értékes festményeket, továbbá bankszámlán pénzt.

A bűnszervezet vezetője két olyan gazdasági társaság nevében vásárolta fel az állatokat, amelyek papíron mások nevén voltak, az ügyvezetők viszont tudtak arról, hogy a nevükön lévő cégeket bűncselekmény elkövetéséhez használják.

Rajtuk kívül a könyvelő és más személyek is segédkeztek az adócsalásban. A NAV nyomozói őket adócsalás, csalás és közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Egy másik libakereskedelmi bűnügyben egy tótkomlósi cég kísértetiesen hasonló gyakorlattal vett felvásárlási jegy nélkül libákat őstermelőktől, majd a vásárlási tételekről fiktív számlák készültek. A tótkomlósi társaság ügyvezetőjével a nyomozók adócsalás, csalás és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúját közölték.