Kasszasiker lehet a filmstúdió részvényéből

Vágólapra másolva!
Bomba formában találhatjuk a világ meghatározó szórakoztatóipari részvényeit, melyek közül a Walt Disney, a Time Warner és a 21st Century Fox is kétszer akkor növekedést produkált, mint az S&P 500 index. Utóbbit technikai képe mellett az is erősítheti, hogy nemrégiben vált ki a News Corp.-ból, amivel tulajdonképpen megszabadult a már régóta vergődő nyomtatott sajtó tevékenységtől. A cég helyette sokkal nagyobb hangsúlyt fordíthat a különböző televíziós és filmstúdiós vonalra.
Vágólapra másolva!

Kirobbanó formában találhatjuk idén a világ nagy szórakoztatóipari cégeinek részvényeit, melyek közül többen is új történelmi csúcsot állítottak fel, míg a többieknek maradt a sokéves csúcsok döntögetése. A legismertebb vállalatok közül a Walt Disney, a Time Warner, vagy éppen a News Corp.-ról nemrégiben leváló 21st Centry Fox emelhető ki, ugyanis a trió mindhárom tagjának sikerült kétszer akkora növekedést elérnie idén, mint az S&P500 indexnek. Bár a legjobb teljesítmény nem a Foxhoz főződik - igaz ettől nem is áll olyan távol -, mégis érdemes lehet közelebbről is megvizsgálni a részvényt, ugyanis a legutóbbi, júniusi felpattanáskor a legjelentősebb emelkedést (zöld zóna) produkálta.

Forrás: Origo

Új csúccsal kacérkodik a 21st Century Fox

A hosszú távú, havi grafikont figyelembe véve optimista kép tárul elénk, ugyanis az árfolyam idén sikeresen jutott túl a 2000-es évek elején felállított 29,57 dolláros csúcsán. Bár egyelőre még tartósan nem sikerült a papírnak megragadnia a meghatározó szint felett, ha mégis összejönne, akkor azt kedvező jelként lehet értelmezni.

Érdemes néhány pillantást vetni a fontosabb indikátorokra is, mint az RSI és az MACD, melyek emelkedő trendje szintén pozitívumnak számít, ugyanakkor a túlvettséget jelző RSI-t a múltbeli tapasztalatok alapján nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A havi grafikont vizsgálva 2000 óta most fordult elő harmadjára, hogy túlvettséget látunk, az első két alakalommal rendre az árfolyam esése következett.

A 21st Century Fox havi grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Origo

Rendkívül kedvező képet mutat a 21st Century Fox napos chartja is, ugyanis az árfolyam már egy éve mozog egy emelkedő trendcsatornában. Legutóbb a részvény lejtmenetének éppen a csatornaalj állta az útját, ahonnan végül sikeresen pattant fel megcélozva ismét a csatorna tetejét. Igen ám, de előtte ismét szembe kell néznie a tavasszal felállított friss történelmi csúcsával 30,12 dollárnál. A szint legyűrése újabb lendületet adhatna az árfolyamnak.

Ellenkező esetben ismét meglátogathatja a csatornaaljat az árfolyam, ennek letörése viszont már egy igen kellemetlen jelzés lenne. A 26 dolláros szint azonban még megállíthatná első körben a nagyobb lejtmenetet.

A 21st Century Fox napi grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Origo

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.