Vágólapra másolva!
Elsősorban a benzinvásárlás mértékének jelentős emelkedése miatt májusban is nőtt a kiskereskedelmi forgalom - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Májusban 2,5 százalékkal volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom, mint egy évvel korábban, vagyis április után már a második hónapban volt nagyobb a tavalyinál a magyarok bolti fogyasztása.

A szerdán publikált adatok szerint élelmiszerekből 0,9 százalékkal, üzemanyagokból 6,8 százalékkal vásároltak többet a magyarok a 2012. májusihoz képest. A nem élelmiszer-jellegű vásárlásokból 2,1 százalékkal volt több - áprilisban ez a részadat még csökkenőben volt.

A fogyasztás megugrásához hozzájárult az alacsony infláció, illetve az áremelkedésnél nagyobb bér- és nyugdíjnövekedés. A fogyasztás azonban leginkább az alacsony benzinárnak köszönhetően növekedett, tavaly áprilisban csúcson volt az üzemanyagár, ahhoz képest most olcsónak számít a tankolás. Ez mutatkozik meg a 6,8 százalékos benzinfogyasztás-növekedésben.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint bár éves összehasonlításban növekedést mért a KSH, áprilisról májusra minimálisan csökkenhetett a kiskereskedelmi forgalom. Bíztatónak nevezte azonban, hogy míg áprilisban az élelmiszer és üzemanyag vásárlások húzták a forgalmat, májusban már a nem élelmiszer jellegű vásárlás is növekedésbe váltott. A vártnál jobb adatsor alapján az elemző azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy pozitív meglepetést fog hozni a második negyedéves GDP-adat.