Már a zálogház sem megy

Vágólapra másolva!
Piaci hírek szerint egyre több zálogház kerül nehéz helyzetbe az aranyár zuhanása miatt. Menekülési stratégiával csak töredékük rendelkezik, és a pénzintézetek sem elégedettek az üzletággal.
Vágólapra másolva!

Felkészületlenül érte az aranyár zuhanása a magyarországi zálogpiac szereplőit, a pénzkölcsönt nyújtó fiókok üzemeltetői mellett a finanszírozó pénzintézetek is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek - írja a Napi Gazdaság. A lap információi szerint az egyik nagybank kivonulni készül az üzletágból.

A zálogházak és bankok érdekei ellentétesek, és ez okozza most a fő problémát. Előbbiek a pénzintézeti források felhasználásával a piaci versenyben nagyobb kockázatot is hajlandóak voltak vállalni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egyelőre nem tapasztalja, hogy a szektor szereplői érzékelhető számban kérelmeznék tevékenységi engedélyük visszavonását, de az aktivitás csökkenését sem.

A felügyelet a Napi Gazdasággal azt közölte, hogy hosszabb ideje ez a terület számít a leginkább nyereségesnek. A pénzügyi vállalkozások kivonulása a refinanszírozásból ugyanakkor a válság kezdete óta folyamatos, a zálogüzletág refinanszírozásából való teljes kihátrálásról azonban nincs információ.

A napilap úgy tudja, hogy a legnagyobb szolgáltatók 10-20 milliárd forinttal is tartozhatnak a hitelintézeteknek.