Múlóban a portugál minipánik

Vágólapra másolva!
Megtalálták a megoldást a portugál kormánypártok vezetői, hogy kezelni tudják a hét elején kibontakozó politikai válságot, jelentette be csütörtökön a miniszetrelnök, Pedro Passos Coelho, habár konkrét információkkal nem szolgált. Szerdán a portugál és az európai értékpapírpiacok is heves zuhanással reagáltak a miniszeri lemondásokra, a portugál kötvényhozamok 1,5 éve nem látott napon belüli emelkedést produkáltak. Csütörtökön enyhült a nyomás a portugál eszközökön a javuló nemzetközi hangulatban, és ma is nyugodtan indult a kereskedés.
Vágólapra másolva!

A portugál miniszterelnök, Pedro Passos Coelho csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy megtalálták a megoldást, hogy fenntartsák a kormányzati stabilitást. Azután tette meg a bejelentést, hogy órákon át tárgyaltak koalíciós partnerével, és elmondása szerint meg is egyeztek arról, hogyan lehetne megmenteni a kormányt az összeomlástól, de konkrétumokat nem árult el.

Portugália ezen a héten csúszott egy politikai krízisbe, miután a kormány két minisztere is lemondott. Hétfőn Vitor Gaspar pénzügyminiszter, míg kedden Paulo Portas külügyminiszter is távozott, utóbbi lemondása miatt az ország kormányzása is nehézkessé vált, mivel felbomolhat a koalíció. Portas egyébként a kisebbik koalíciós párt, a Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) vezetője is egyben. Új pénzügyminiszternek Maria Luís Albuquerque-t nevezték ki.

A hírekre szerdán a piacok is megrendültek, a portugál 10 éves kötvényhozamok 75 bázispontot ugrottak, a 8 százalékos szint közelébe, míg a lisszaboni tőzsde több mint 5 százalékot esett, két éve nem látott napon belüli zuhanást produkálva. De nem csak a portugál eszközöket öntötték aznap, egész Európát pirosba rántották a portugál hírek.

Forrás: Origo

Csütörtökön a miniszterelnök bejelentése után a hozamok 25 bázisponttal visszább korrigáltak, és a helyi részvényindex is 3,5 százalékot menetelt felfelé a jó nemzetközi hangulatban. Amit egyébként Mario Draghi szavai okoztak, ugyanis az EKB elnöke közölte, hogy az EKB huzamosabb ideig fenntarthatja laza monetáris politikáját, és akár az alapkamat csökkentése is elképzelhető, a gyenge gazdasági kilátások miatt.

A portugál tőzsdeindex, a PSI 20 alakulása (pont)

Forrás: investor.hu

Portugáliával kapcsolatban is megszólalt Draghi, aki szerint az ország jelentős eredményeket ért el az elmúlt időszakban a költségvetés rendbetételében. Az ibériai ország még 2011 második felében fordult az IMF-hez és az EU-hoz egy 78 milliárd eurós mentőcsomagért, melyet meg is kapott.

Áprilisi 5-én a portugál alkotmánybíróság viszont elmeszelte többek közt a közalkalmazottak és a köztisztviselők 14. havi fizetésének eltörlését, amit a nemzetközi szervezetek a segítségért cserében kértek. De a kabinetnek szüksége volt a költségek csökkentésére, ezért május elején közel 5 milliárd eurós megszorító csomagot jelentett be. A közalkalmazottak létszámát nagyjából 5 százalékkal csökkentenék, ezen kívül pedig a minisztériumokban legalább 10 százalékos költségcsökkentést szeretnének elérni, valamint a nyugdíjakra szolidaritási adót vetnének ki.

Paulo Portas, a lemondó külügyminiszeter is éppen azért döntött a távozás mellett, mert az ellenzéki bírálatok és a növekvő társadalmi feszültésgek miatti tüntetések ellenére is fennmarad a megszorító politika, amivel ő nem ért egyet. Ez az irányvonal pedig a kormánypártok komoly népszerűség vesztéséhez vezethet.

Forrás: Origo

A Fitch szerint a heti fejlemények növelik a portugál költségcsökkentési program végrehajtásával kapcsolatos kockázatokat, habár a hitelminősítőnél jelenleg alapszcenárióként nem számolnak a tervek elakadásával.

Ha túl is éli a kormánykoalíció a jelenlegi krízist, hamar komoly teszttel néz majd szembe, véli a Deutsche Bank szakértője, Gilles Moec. Habár lehet, hogy a külföldi hitelezőktől engedményeket kaphat majd az ország, a folyamat nem fog simán menni, nyilatkozta Moec a Financial Times-nak. A Berenberg elemzője továbbra is optimista Portugáliával kapcsolatban, Christian Schulz úgy gondolja reformokat véghez fogják vinni még akár új választások esetén is.