Hat hónap alatt 10 hónapnyi hiány a költségvetésben

Vágólapra másolva!
Júniusban 162 milliárd forintos hiányt termelt a kormány, ezzel fél év alatt az egész évre tervezett deficit 82 százaléka halmozódott fel.
Vágólapra másolva!

Nyolc éve nem volt olyan kicsi a költségvetési hiány júniusban, mint most. A múlt hónapban 162 milliárd forinttal költött többet a bevételeinél a kormány.

Június hagyományosan kedvezőtlen hónap a kincstár szempontjából. A negyedéves áfabevallóknak ilyenkor szokták visszautalni a visszakért áfát. A 2006-tól eltelt időben 250-300 milliárd forintos deficit szokott összejönni az év hatodik hónapjában. Tavaly azonban - a szektoradóknak köszönhetően - csak 174 milliárdos hiánnyal zárták a júniust. Az idén még kisebb lett az államháztartási lyuk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy fényesen alakulnának a költségvetési folyamatok. Fél év alatt az egész évre tervezett államháztartási hiány 82 százaléka halmozódott fel. Ez durván azt jelenti, hogy hat hónap alatt tíz hónapnyi hiány jött össze, ha egyenletes lenne a hiánylefutás.

Nem egyenletes azonban a deficit éven belüli alakulása, az év második fele szokásosan jobban alakul, mint az első, de a kormánynak nem véletlenül kellett belenyúlnia pár hete a költségvetésbe, és egy bő 150 milliárdos kiigazítást végrehajtania. Az is igaz, hogy ekkora megszorításra talán nem is lenne szükség, a pénz azonban jól jöhet a választásokra készülő kormányoldalnak, az utóbbi napokban megszaporodtak az osztogatásra utaló választási ígéretek.