Elijesztik a vevőiket a büfések, amikor a NAV ellenőrzi a forgalmukat

2013.07.09. 12:56

Trükkök tömkelegével igyekeztek a vállalkozók manipulálni a forgalmukat Baranya megyében, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei ellenőrizték boltjaik forgalmát.

Bevételük átlagosan 60 százalékát titkolták el Baranya megyében azok az adózók, akiknél a közelmúltban tartott úgynevezett forgalomszámlálást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet az ellenőrzésnek ezt a módját olyan vállalkozásoknál alkalmazza, amelyeknél az esetleges adóelkerülő magatartás más eszközökkel nehezebben érhető tetten. Ilyenek a fodrászatok, kozmetikák, iskolabüfék, élelmiszerboltok, pizzériák, éjszakai vendéglátóhelyek, ahol szinte lehetetlen eredményes próbavásárlást végezni azért, mert a szolgáltatók jól ismerik a vevőkörüket.

A revizorok által vizsgált valamennyi adózónál fennállt a bevételeltitkolás gyanúja. A vállalkozások mindent megtettek a forgalom minimalizálása, végső soron az ellenőrzés meghiúsítása érdekében. Az egyik vizsgált iskolai büfés jóval a nyitva tartási idő előtt bezárt, a másik a tantestület tagjával üzente meg a tanulóknak, hogy nem szabad vásárolni, a harmadik egyszerűen nem készítette el a legnépszerűbb termékét az ellenőrzés napján, és az iskolai hangosbemondóban is közzétetette, nem szerencsés a büfé látogatása. Rajtuk kívül volt olyan vállalkozó, aki az óraközi szünetekben ment el dohányozni, akkor, amikor lett volna vevője - hozott fel példákat az adóigazgatóság.

Arányosan a legtöbb bevételt, a gyanú szerint forgalmának 90 százalékát egy pécsi húsbolt titkolta el. Az üzlet 1,2 millió forint bevételt realizált a forgalomszámlálás napján, holott a pénztárgép adatai szerint egy héttel azelőtt mindössze 80 ezer forint folyt be a kasszájába.

Az ügyvezető az eltérést azzal magyarázta, hogy az ellenőrzést nagy forgalmú időszakban, pünkösd előtt két nappal végezték, de a revizorok a bolt karácsonyt és húsvétot megelőző bevételeit is vizsgálva arra jutottak, hogy az üzlet éves szinten százmilliós nagyságrendű összeget titkolhatott el.