Geoplutonikus és bioenergia-erőművekkel vadászunk az EU pénzére

Vágólapra másolva!
Geoplutonikus és bioenergiát hasznosító erőművek terveit indította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium magyar indulóként az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére alkalmas technológiák fejlesztését célzó pályázatán.
Vágólapra másolva!

Két pályázatot nyújtott be Magyarország az Európai Unió NER300 elnevezésű energetikai programjában. A hazai előminősítésen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Earth Energy Hungary Kft. geoplutonikus (földhőt hasznosító) erőművének és a GREEN-IDS Technology Kft. bioenergiát hasznosító üzemének a pályázatát értékelte a legjobbnak.

A tárca július 3-án küldte meg a NER300 program második pályázati felhívására kiválasztott magyar projekteket az Európai Beruházási Banknak (EIB). Az EIB és az Európai Bizottság a projektgazdákkal folyamatosan konzultálva jövő tavaszig elkészíti az alapos technikai-pénzügyi megvalósíthatósági elemzéseket. A NER300 program nyertes projektjeiről szóló döntést várhatóan 2014. szeptember 3-án teszi közzé a bizottság.

A NER300 program olyan innovatív projekteket támogat uniós forrásokból, amelyek a leghatékonyabban szolgálják a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére alkalmas technológiák fejlesztését és piacképessé tételét. E körbe tartoznak egyebek mellett a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztását és geológiai tárolását, a megújuló energiaforrások hasznosítását vagy az intelligens hálózatok fejlesztését célzó beruházások is.

Az előző NER300 kiírás jelentős magyar sikerrel zárult: tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai közreműködésével benyújtott hazai projekt 39,3 millió euró (mintegy 12 milliárd forint) támogatást nyert. Az EU-FIRE Kft. és a Mannvit Kft. által alapított EU-FIRE EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőműve az alföldi régióban épülhet meg - olvasható az NFM közleményében.