Nyaralni indulsz? Most vegyél eurót!

Vágólapra másolva!
A forint az elmúlt időszakban látványos "erőt" mutatott, amiben leginkább a több szempontból is kedvező környezet is közre játszhatott. A jegybanki politika iránya, és az egyre sűrűsödő bizonytalanság alapján viszont úgy tűnik, érdemes kihasználni euró vásárlására az erősödő hullámokat, mert nem tartanak a végtelenségig.
Vágólapra másolva!

Nagy lendületet vett ma a forint, és még 293 alatt is megfordultak az eurójegyzések. A forint volt ráadásul az egyetlen régiós deviza a második negyedévben, ami erősödni tudott az euróval szemben, sőt, a Bloomberg által követett 31 deviza között is a legnagyobb nyereséget könyvelhette el, 3.1 százalékot az euróval szemben, és 4.6 százalékot a dollár ellenében. Úgy tűnik azonban a legnagyobb londoni devizatréderek szemében egyre inkább veszít fényéből, ahogy szünet nélkül követik egymást a kamatvágások.

Jól jött ki a lépés

A legnagyobb elemzőházak az MNB által folytatott monetáris politika következményeként mind komoly esést jósolnak a következő időszakra. Az elmúlt hónapokban az euró-forint árfolyamra legpontosabb előrejelzéseket adó Citi akár 5 százalékos leértékelődést, és 310 körüli szinteket is elképzelhetőnek tart szeptemberre, de a legnagyobb devizaforgalmat bonyolító Deutsche Bank sem túl optimista. Ennek oka, hogy a monetáris tanácstagok a legutóbbi kamatvágás után is úgy nyilatkoztak, hogy megfelelőnek látják a makrokörnyezetet a további lazításhoz a jelenlegi rekord alacsony, 4.25 százalékos szintről, csökkentve ezzel a kamatprémiumot a fejlett piaci devizákhoz képest, ezáltal sérülékenyebbé téve a hazai devizát.

Az, hogy a forint egy-egy kiszúrást leszámítva május óta 300 alatt tudott maradni az euróval szemben az alkalmanként igen turbulens piaci környezetben is, kizárólag annak köszönhető, hogy sokat javult a magyar fizetőeszköz megítélése, miután az ország 9 év után kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, és pozitívan alakultak a fontosabb makroadatok is. Magyarország gazdasága az első negyedévben 0,7 százalékkal növekedett, ami az első pozitív szám 2011 óta, az infláció pedig tartósan alacsonyan, 2 százalék alatt áll. A folyó fizetési mérleg is kedvező folyamatokat tükröz, 549 millió euró volt a többlet az első 3 hónapban, ami a 125 milliós becsült adathoz, illetve az 53 milliós 2012-es hiányhoz képest kiugrónak számít.

Mindazonáltal a forint is megérezte, mikor június közepén Ben Bernanke, a Fed elnöke komoly eladási hullámot generált a fejlődő piaci devizákban azáltal, hogy a stimulus esetleges csökkentéséről beszélt, amennyiben további javulást mutatnak az amerikai makro számok, és ismét 300 közelébe szaladt az euróárfolyam. Azóta már sikerült szép lassan visszaerősödnie a 294 körüli szinthez, ehhez viszont egy másik fontos embernek kellett megszólalnia. Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön mondott olyat először sajtótájékoztatón, hogy az eurózónában tartósan alacsonyan maradhat a kamat.

Itt az idő eurót venni?

A napok óta tartó optimista hangulatban a mai kereskedés során már sikerült az euró-forint árfolyamnak tartósan 294 alá erősödni, egyre közelebb kerülve a 290-en található támaszhoz. Ez lehet az ideális a pillanat a nyaraláshoz szükséges euró beszerzéséhez, hiszen a kilátásba helyezett további kamatvágásokkal valószínűleg nem tart sokáig ez a nagy erősödés. Ha negatív hírek látnak napvilágot Európában - aminek valljuk be, egyre nagyobb az esélye, hiszen sok a bizonytalanság a görögökkel, portugálokkal és az egyiptomiakkal kapcsolatban is - a forint ismét könnyen a lélektani 300-as szint közelében találhatja magát, amit komolyabb bizonytalanság esetén akár át is törhet. Láttunk erre több példát is az elmúlt fél évben.

A hazai helyzet is bizonytalan, az előző hónapban bejelentett különadók miatt, melyek részben a bankszektort, részben a telekommunikációs iparágat sújtják. Ezeknek a kormány azért látta szükségességét, mert elmaradtak a bevételek a tervezettől, így veszélybe került az előirányzott költségvetési hiányszint elérése, ami megint csak nem túl jó hír a hazai devizának, hiszen az ad hoc intézkedések ismételten a bizonytalanságot erősítik, a politika kiszámíthatatlansága pedig elijeszti a külföldi befektetőket.

Mindezt összevetve elmondható, hogy a legnagyobb elemzőházak mindegyike a forint gyengülését prognosztizálja. A Bloomberg által megkérdezett 23 elemző konszenzusos előrejelzése szerint a harmadik negyedév végére 297 környékére várhatjuk az árfolyamot az euróval szemben, de nagyobb kilengések is elképzelhetőek viharos időszakokban. Így tehát érdemes kihasználni, ha a kedvező hangulatban további erősödés következik és megvenni legalább a horvátországi lubickoláshoz szükséges eurót!

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Investor.hu