Magyarország nem az offshore-lovagok fészke

Vágólapra másolva!
A régió más országaiban jóval nagyobb az adóparadicsomokból érkező tulajdonosok súlya, mint Magyarországon - derült ki egy kimutatásból. A magyarországi tőke harmada van külföldiek kezében, ami nem kirívóan magas arány, Csehországban és Szlovákiában is magasabb ez az érték.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jóval kisebb az offshore-tulajdonosok tőkearánya, mint a régió többi országában - derült ki a Bisnode céginformációs szolgáltató kimutatásából.

Az adóparadicsomokba bejegyzett külföldiek részesedése a magyarországi cégek jegyzett tőkéjében 4 százalék, míg Szlovákiában 8, Lengyelországban 11, Csehországban pedig 16 százalék. A kimutatásban szereplő régiós országok közül egyedül Szlovéniában alacsonyabb az offshore-tulajdon aránya, 0,66 százalék, viszont a felmérés itt a részvénytársaságokat nem vette figyelembe. (A Bisnode Magyarországon csak többségi tulajdonosokat és tisztán egy országhoz köthető cégtulajdonosokat vizsgált.)

A külföldi tőke aránya sem kirívóan magas Magyarországon. Csehországban 42 százalék, Szlovákiában 40, Magyarországon azonban a 34 százalékot sem éri el. Igaz, Lengyelországban csupán 16,5, Szlovéniában 11 százalék.

A tulajdonosok számát tekintve a magyarok után az ukránok vannak legtöbben Magyarországon, és csak ezután jönnek a németek és az osztrákok. Németország mindegyik vizsgált országban komoly súllyal szerepel. Szlovákiában a szlovákok után a magyar cégtulajdonosokból van a legtöbb.