Vágólapra másolva!
Csődvédelembe menekülhet a hazánkban is jól ismert barkácsáruházlánc, a Praktiker, miután a cég nem tudott megegyezni hitelezőivel a további finanszírozásról. Mindezt az árfolyam is megsínyli, ma már közel 70 százalékot zuhant, azok után, hogy az elmúlt években már eleve töredékére esett vissza a Praktiker.
Vágólapra másolva!

Csődvédelembe menekülne a hazánkban is jól ismert Praktiker, miután nem sikerült hitelezőivel megegyeznie a vállalat finanszírozásáról. A barkácsáruházlánc azok után került nagy bajba, hogy kudarcba fulladt luxemburgi egységének, a Batiself SA-nak az értékesítése, mivel a vevő végül elállt a tranzakciótól.

A Praktiker elmúlt évek eredményei is jól mutatták, hogy valamit lépnie kell a barkácsáruháznak, 2008 óta ugyanis nem tudott nyereséget felmutatni, akkor is csak elenyésző, 3 millió eurós profitról számolt be, valamint bevételei is éves szinten 6-8 százalékos zsugorodást mutattak. Bár tavaly már csökkenő veszteségről számolt be a cég, azért a 190 millió eurós mínusz még mindig jelentősnek mondható. Ráadásul a Bloomberg adatai szerint az elemzők idén és jövőre is veszteséggel számolnak.

Forrás: Origo

Egy munkavállalóknak eljutatott levélben a Praktiker kifejtette, hogy a külföldi operációkat és a Max Bahr márkanév alatt futó egységet nem érintett a fizetésképtelenségben - írja a Bloomberg. Az 1978-ban alapított Praktiker 430 áruházával ugyanis 9 európai országban van jelen, közöttük Magyarországon is. 20 ezer munkavállalója közül 8 ezren dolgoznak hazai piacán, Németországon kívül.

Forrás: Origo

A befektetők igen kedvezőtlenül fogadták a Praktiker bejelentését, aminek következtében a barkácsáruházlánc részvénye hatalmas esésben található, az árfolyam mintegy 70 százalékot zuhant tegnaphoz képest.

A Praktiker árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

A Praktiker tőzsdei pályafutása során, melyet 2005 novemberében kezdett még sosem forgott ilyen alacsony árfolyamon. Akkoriban még a szintén német Metro áruházlánc vitte tőzsdére leányát. A 2007-ben még 32 euró felett járó árfolyam mára egészen 0,1 euróig esett vissza.

A Praktiker havi grafikonja (Xetra)

Forrás: Origo