Vágólapra másolva!
Kitart a lendület az európai tőzsdéken, melyet elsősorban Ben Bernanke szavai után szereztek meg nyitás után. A Fed elnöke szerint továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára Amerikának, ezen túl Kínából is olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ottani vezetés monetáris lazításokba kezdhet bele. Ennek köszönhetően nagyobb pluszban mozognak a főbb európai részvényindexek, és Amerikában is nagyobb árfolyamugrásokra lehet felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján.Itthon szintén vételi kedv uralkodik a tőzsdén, ahol a Richter remek formában van a tizedelése után. Az OTP viszont "elfáradt", és már mínuszba csúszott vissza.
Vágólapra másolva!

Menetel a Richter

Az európai tőzsdéken tapasztalható jó hangulat a magyar börzére is kedvező hatással van, a BUX 0,4 százalékos pluszban forog délben. A hazai részvényindex ezzel kissé lemaradt a régiós piacokkal zajló versenyben, mivel a szomszédos börzéken 1 százalék feletti emelkedések láthatóak.

Az osztrák ATX-et a Telekom Austria 2,1 százalékos emelkedése is segíti, miután a Goldman Sachs eladásról semlegesre minősítette fel a telekomcég részvényeit.

Forrás: Origo

A hazai főbb részvények sorát a Richter vezeti, miután a gyógyszerpapírra pozitív hatással van a tegnapi tizedelés. A Richter árfolyama tizedére csökkent a szerdai piaczárás utáni technikai átalakítás után, azonban ez nem járt a tulajdoni hányadok megváltozásával. Értékben továbbra is ugyanannyi Richter részvényt birtokolnak a tulajdonosok, a tizedeléssel csupán a részvény forgalmát szeretné felpörgetni a menedzsment. Ennek köszönhetően a Richter 2 százalékos pluszban forog.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

Rajta kívül a Molt (egyelőre) nem ütötték meg arra a hírre, hogy Horvátország újraindítja a vezérigazgatója elleni nyomozást. Hernádi Zsolt ellen 2011 óta folyamatban vannak korrupciós vizsgálatok, a mostani folyamat viszont a horvát EU-s csatlakozás miatt a korábbiaknál komolyabb ügynek tűnik. Az olajpapír 0,4 százalékot erősödött eddig, amiben az emelkedő olajár játszhat szerepet, a Brent nyersolaj ugyanis nagyobbat drágult az elmúlt napokban, és 108 dollár fölé ugrott az árfolyama.

Az OTP tegnapi záróértéke alá csúszott vissza délelőtt a kezdeti nagyobb pluszokból, de még a pszichológiailag fontos 5000 forintos szint fölött mozog az árfolyama.

A Magyar Telekom tovább távolodik történelmi mélypontjától, és 0,6 százalékot drágult, míg az Egis 1 százalékot esett.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 0,2 százalékot erősödött. A vállalatban egyébként 20 százalék alá csökkent a legnagyobb tulajdonosnak, az EG Captialnek a részesedése. A befektető ugyanis 1 millió darab részvényt értékesítet tőzsdén kívüli kereskedésben 510 forintos átlagáron Dr. Erdős Ákosnak, aki egyben az EG Capital tulajdonosa és az ANY Biztonsági Nyomda igazgatóságának elnöke. A tranzakciót követően Erdős közvetett részesedése - az EG-n keresztül - 14,77 százalékra csökkent, míg közvetett részesedése 6,8 százalék lett.

A forint nem sokat mozgott délelőtt, és reggelhez hasonlóan 293,5 körül mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 225-nél, a svájci franké 236,8-nál jár délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Jelentős hozamcsökkenés az ÁKK aukcióján

Jól sikerült az ÁKK mai kötvényaukciója, ahol jelentős hozamcsökkenés mellett vont be forrást az Államadósság Kezelő Központ. A 3 éves kötvényekből 18 milliárdnyit hirdettek meg, amire az átlagosnál alacsonyabb vételi érdeklődés érkezett. Ezt látva 15 milliárd forintnyit adott el ezekből a papírokból az ÁKK 4,57 százalékos átlaghozam mellett. Ez 62 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Az ötéves kötvényekből 22 milliárdnyit értékesítettek 4,91 százalékos átlaghozam mellett, ami 74 bázisponttal volt alacsonyabb az előző aukción kialakultnál. A tízéves kötvényekből pedig a tervezett 10 milliárd forintnyit adták el 5,63 százalékos átlaghozam mellett, ami 68 bázisponttal marad el a legutóbbi aukciós átlaghozamtól.

Forrás: Origo

Megütötték a Praktikert

Továbbra is remekelnek az európai részvényindexek, melyek elsősorban Ben Bernanke szavainak köszönhetik jó teljesítményüket. A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára, és a stimulusok fenntartására. Bernanke közölte, a munkaerőpiacnak további javulásra van szüksége, így tartósan alacsony maradhat az irányadó ráta Amerikában.

Ezen túl Kínából is olyan hírek láttak napvilágot, hogy lazíthatnak a monetáris politikán a pocsék makroadatokat látva, hogy így segítsék a gazdaság lassulásának megállítását.

A jegybankok elkötelezettségét a gazdasági növekedés segítése mellett, és a laza monetáris politika folytatását pozitívan fogadták a piacok, ennek köszönhetően az európai tőzsdemutatók 1 százalék körüli pluszban mozognak.

Forrás: Origo

A nap vesztese eddig a Praktiker, mivel tegnap este fizetésképtelenséget jelentett be a társaság. A hírre 68 százalékos mínuszban kezdték a kereskedést a cég részvényei.

Az Ashmore Group részvényei 6,9 százalékot drágultak, miután a londoni alapkezelőcég közlése szerint 4,5 milliárd dollárnyi tőke áramlott az alapjaiba júniusban, holott előzetesen tőkekiáramlásra számítottak. Így 77,4 milliárd dolláros vagyont kezelt júniusban a vállalat.

Menetelhet Amerika is

Amerikában is nagyobb emelkedés kezdődhet a tőzsdéken nyitás után, mivel a határidős indexek alapján 1 százalék fölötti pluszokkal indulhat a kereskedés.

Érdemes lesz figyelni a mai makroadatokra is, a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és az import árindex júniusi alakulását fogják közzé tenni. A gyorsjelentési szezon csupán a Progressive Corp. számaival fog folytatódni.