150 ezer forintjukba is fájhat a boltosoknak a kasszacsere

Vágólapra másolva!
Elkészült az első, engedéllyel rendelkező pénztárgép, amely alkalmas arra, hogy a boltok készpénzkezeléséről információt továbbítson a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékeseinek. A kereskedőknek 150 ezer forintjukba is kerülhet az átállás, és az állam is csak az eredetileg várt bevételek töredékét remélheti az intézkedéstől.
Vágólapra másolva!

A Laurel Kft., a SagemCom és az amerikai hátterű Mobil Adat Kft. által közösen fejlesztett pénztárgép kapott elsőként zöld utat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így az már hivatalosan is alkalmas arra, hogy online kapcsolatot létesítsen a kereskedők és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között - adta hírül a Népszabadság.

Mivel a kasszacserének már idén áprilisra le kellett volna zárulnia, valószínűleg a kormány által az intézkedéstől eredetileg remélt 97,5 milliárd forintos pluszbevétel sem lesz meg az idén. A Népszabadság cikke szerint ebből maximum 40 milliárd jöhet be 2013-ban.

A most elkészült pénztárgépet egyébként olyan kiskereskedőknek készült, akiknek nem kell a kasszát készletnyilvántartó-rendszerhez csatlakoztatniuk. Jellemzően tehát kisboltokban, kávézókban, kisebb pékségekben és más hasonló méretű boltokban találkozhatunk majd a Laurel csoport fejlesztésével.

Szabó Ervin, a Laurel Kft. ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta, a gépeket Lengyelországban gyártják majd, és a konstrukció alapját is egy lengyel fejlesztés képezi.

Egy gép várhatóan 170-200 ezer forintba kerül majd, ehhez 50 ezer forintos állami támogatást szerezhetnek a kereskedők, akiknek egyébként nem árt hamar rendelniük, a tömeges cserék megindulásakor ugyanis valószínűleg a várható szállítási idő is kitolódik majd.