Tömegével nyomjuk fel egymást az adóhivatalnál

2013.07.12. 07:35

Ezrével érkeznek a közérdekű bejelentések az adóhatósághoz. Minden ötödikből-hatodikból vizsgálat is lesz.

Ezrével érkeznek a közérdekű bejelentések az adóhatósághoz, nem egy van köztük, amelyik nagy horderejű, akár milliárdos visszaélésről rántja le a leplet - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) 2012-ben 35 ezer beadvány futott be, az idei első három hónap alatt pedig nagyjából 7 ezer.

A közérdekű jelzések alapján a hivatal tavaly több mint 7 ezer ellenőrzést végzett el, a mostani esztendőben pedig újabb 2 ezer vizsgálat fejeződött be. A beadványok alapján 2012-ben 8 milliárd forint adókülönbözet nyomára bukkant a hatóság, ez év március végéig pedig további 2,6 milliárd forint hiányra derült fény - számol be a Magyar Nemzet.

Akik leadják a drótot az adóhivatalnak, több mint a felük névtelenül teszi ezt. Ilyenkor is átnézik az adóellenőrök, hogy fel tudják-e használni az adatokat, érdemi információ van-e a levélben. De ha rosszhiszemű bejelentéssel valaki mást be akar mártani egy ember, akkor a bejelentőt felelősségre is vonhatják.

Az állampolgári bejelentések mindig is gyakoriak voltak az adóhatóságnál, de messze nem indul mindegyik után eljárás, csak minden ötödik-hatodik esetében. A vagyonosodási vizsgálatoknál viszont különösen jól jönnek az irigy, sértett volt házastárstól, rokontól, szomszédtól jövő jelzések. Többször vállalkozók dobják fel egymást, de sokszor előfordult, hogy a bejelentőhöz (az utca túloldalán levő boltba) is bementek az adóellenőrök, és ha ott is szabálytalanságot találtak, akkor őt is megbüntették. A feljelentők sikerdíjban reménykednek, de csalódniuk kell.

Megszaporodtak a panaszok az internetes áruházakra. Sokszor a megrendelt áru nem volt megfelelő, vagy nem azt kapták a rendelők, amit kifizettek. Gyakran nem mentek semmire a panaszkodással a vásárlók, és a webáruházat üzemeltető céggel sem tudtak kapcsolatba lépni.

A klasszikus eset is dívik: boltban, utcai és mozgó árusok nem akarnak nyugtát, számlát adni.

Előfordul sok esetben, hogy a munkahelyét dobja fel valaki, mert megelégeli, hogy a ténylegesnél rövidebb időre jelentik be alkalmazottként. De van olyan is, hogy a kocsmában felszolgált italt tartotta valaki pancsoltnak, vagy hogy a közelben illegális fémkereskedők dolgoznak, cigarettacsempészet zajlik.