Az USA miatt eshet a kőolaj ára

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb előrejelzése szerint a nem OPEC tagországok kőolajtermelése túlszárnyalja majd a kereslet növekedését jövőre, így a szakértők alapforgatókönyve szerint nyomás alá kerülhet az olajár. A folyamatok mögött elsősorban az Egyesült Államok kitermelésének felfutása állhat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által közzétett júliusi olajpiaci riport szerint a nem OPEC (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) országok kőolaj kitermelése 2014-ben még az idei növekedésnél is erőteljesebb lehet. Az előrejelzés szerint az elmúlt 20 év legnagyobb növekedése következhet be jövőre túlszárnyalva a kereslet várható felfutását, így a kereslet-kínálati viszonyok alakulása alapján inkább arra lehet számítani, hogy nyomás alá kerülhet az olajár.

Az IEA előrejelzése szerint jövőre 1,2 millió hordóval növekedhet a globális kőolajkereslet, míg az idei évben ennél valamivel alacsonyabb, 930 ezer hordós napi fogyasztásbővüléssel számolnak. Az utóbbi adat egyébként magasabb, mint amit korábban mondtak az Energia Ügynökség szakértői, mivel az OECD országokban erősebb volt a kereslet a hideg időjárás miatt.

A kínálati oldalon a szakértők szerint a nem OPEC tagországok, elsősorban az Egyesült Államok vezetésével 1,3 millió hordós napi kitermelés bővülést hozhatnak jövőre az idei évre várt 1,2 milliós napi növekedéssel szemben. A kitermelési technológiák fejlődésével az USÁ-ban és Kanadában is olyan készletek váltak kitermelhetővé, amit korábban nem tudtak gazdaságosan a felszínre hozni, és ennek hatása már most is látszódik például az Egyesült Államok kitermelésén.

Forrás: Origo

Mi történt az elmúlt hetekben?

A júniusi számok mögé nézve az látható, hogy a nem OPEC országok enyhén növekvő kitermelésével szemben a líbiai, nigériai és iraki termelés összesen 370 ezer hordóval csökkent, és összességében is csökkenés volt tapasztalható.

A visszafogott gazdasági növekedés ellenére a kínálati tényezők és az egyiptomi feszültségek hatására július elején jelentősebb mértékben emelkedett mind az északi-tengeri Brent, mind az amerikai elszámolású WTI kőolaj árfolyama egy enyhébb júniusi növekedést követően.

Forrás: Origo