Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelő kínai növekedési adatok után a sanghaji tőzsde 1 százalék körüli emelkedésnél jár, de a többi ázsiai piacon is zöldben járnak az indexek. A GDP-számok mellett a kiskereskedelemben az előrejelzéseknél nagyobb volt a növekedés üteme, míg az ipari termelés a vártnál kisebb bővülést mutatott.Pénteken Amerikában új csúcsot másztak meg a vezető tőzsdék, amit elsősorban a pénzügyi szektor két óriása a JP Morgan és a Wells Fargo jó negyedéves számai segítettek. Ma délután a tengerentúlról érkezik a júniusi kiskereskedelmi adat, ami befolyásolhatja majd a kereskedés menetét.Az európai határidős indexek alapján pluszban kezdhetik meg a hetet a nyugat-európai tőzsdék is. A kontinensről nem érkezik ma fontosabb makroadat.
Vágólapra másolva!

Sanghaj az élen a várt kínai GDP-adatok után

Emelkednek az főbb ázsiai indexek a hét első kereskedési napján, miután Kínából a várakozásoknak megfelelő 7,5 százalékos második negyedéves GDP-növekedésről számoltak be. Míg a júniusi kiskereskedelmi adat felülmúlta az előrejelzéseket, 13,3 százalékkal nőtt a forgalom, holott a szakértők csak 12,9 százalékot vártak, Ezzel pedig már ötödik egymást követő hónapban nőtt a forgalom. Ellenben az ipari termelés kicsivel gyengébben alakult az elemzők által prognosztizáltnál.

Forrás: investor.hu

Az adatoknak örülnek a befektetők, a sanghaji tőzsde 1 százalék körüli pluszban áll, míg Hongkongban csak minimális az emelkedés. Az élen a bankszektor részvényei állnak, például a China Citic Bank 5 százalékkal menetel felfelé.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A többi piacon is pluszok láthatóak, míg az ausztrál börze 0,2 százalékos pluszban áll, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal kerül feljebb. A nagy ausztrál kitermelőcégek kezdetben nagyobb csökkenésbe váltottak a kínai makroadat után, de a nap vége felé haladva fokozatosan dolgozták le hátrányukat. A többek között szörfruházatáról is híres Billabong 10 százalékos hegymenettel segítette az ausztrál parkettet.

Japánban ma nincs kereskedés munkaszüneti nap miatt.

Új csúcson az indexek Amerikában

Pénteken új csúcsokon fejezték be a kereskedést az amerikai indexek, igaz az emelkedés mértéke csak minimális volt. A michigani fogyasztói bizalmi index a várt alatt alakult, ellenben a bankszektorból kedvező gyorsjelentések láttak napvilágot, ami az iparágat az S&P 500 szektorai közül az élre állította.

Forrás: investor.hu

A pénzügy mellett még az egészségügy és a ciklikus fogyasztási javak vállalatai érték el a legnagyobb pluszokat, míg a távközlés és az ipar nagyobb lemaradásban volt a nyersanyag cégekkel együtt.

Forrás: investor.hu

Az S&P 500 1680 pontos záróértékével túlszárnyalta előző napi rekord értékét, és a május végi korábbi csúcsoknál is magasabbra kapaszkodott, míg a Dow Jones a 15 464-es szinten állapodott meg.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Remek gyorsjelentéssel rukkolt elő Amerika egyik legnagyobb bankja, a JP Morgan. A vállalat 6,5 milliárd dolláros nettó profitot (részvényenként 1,6 dollár) ért el a második negyedév során, ami egyaránt felülmúlja az egy évvel korábbi 4,96 milliárd dolláros nyereséget, és az elemzői várakozásokat is.

Amerika negyedik legnagyobb bankja, a Wells Fargois előállt pénteken második negyedéves eredményével. A nagybank 5,5 milliárd dolláros, rekordnak számító nettó profitot ért el, ami 19 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi profitnál, ráadásul az elemzői várakozásokat is meghaladja.

1,2 milliárd dollárért vásárolná meg az AT&T a Leap Wireless Internationalt, állítja a Financial Times. Az AT&T 15 dollárt fizetne részvényeként a cégért, aminek árfolyama jelentős erősödést mutatott a kereskedés utáni órákban, 10,3 dollárig is elment a papír.

Közel 30 százalékkal csökkenti a Surface RT tabletjeinek eladási árát a Microsoft. A technológiai cég a kotábbi 499 dolláros árat 349 dollárra vágja vissza, köszönhetően a táblagépek piacán látható erőteljes versenynek.