Vártnál nagyobb profitnövekedés a Citinél

Vágólapra másolva!
A JP Morgan és a Wells Fargo után a Citigroup is kirobbanó profitnövekedésről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat egy év alatt több mint 40 százalékkal növelte profitját,mely ráadásul az elemzői várakozásokat is felülteljesítette. A remek eredményekre 2 százalék feletti emelkedéssel készül nyitni a részvény.
Vágólapra másolva!

Óriási profitnövekedés

Kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével a világ egyik legnagyobb pénzintézete, a Citigroup. A vállalat 4,18 milliárd dolláros nettó nyeresége több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 2,95 milliárd dolláros profitot, ráadásul a cég a vártnál nagyobb mértékben tudta növelni eredményét. A részvényenkénti 1,34 dolláros nyereség helyett a szakértők csupán 1,18 dolláros EPS-t vártak.

Ugyanakkor a bank eredményét egyszeri tételek is rontják, a török Akbankban lévő egységük eladásán 274 millió dolláros veszteséget értek el. Így az egyszeri tételektől tisztított részvényenkénti profit (EPS) 1,25 dollárt tett ki.

Forrás: Origo

A kirobbanó profitnövekedés többek között a 20 milliárd dollárra emelkedő bevételeknek köszönhető, mellyel a társaságnak szintén sikerült felülteljesíteni a várakozásokat. Ezen túl a hiteleken elszenvedett veszteségek egy év alatt 25 százalékkal, 2,6 milliárd dollárra csökkentek. Továbbá 784 millió dollárt tudtak felszabadítani a nemteljesítő hitelekre képzett céltartalékból, ami szintén hozzájárult a nyereség növekedéséhez.

Különösen a vállalat befektetési banki és kereskedői részlege teljesített kiemelkedően, ezek a szegmensek 6,4 milliárd dollárral járultak hozzá a cég bevételéhez, ami 21 százalékkal magasabb összeg, mint egy évvel korábban.

Ezzel pedig a Citigroup is csatlakozott versenytársaihoz, mivel pénteken a JP Morgan és a Wells Fargo is kirobbanó eredményekről adott számot gyorsjelentésében.

Forrás: Origo

Sikeresek az átszervezések

A vártnál erősebb számok leginkább a cégnél zajló költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhető. Ennek keretében a Citigroup már számos alkalmazottjától vált meg az elmúlt hónapokban, és zárta be a kevésbé jövedelmező régiókban lévő egységeit a hatékonyság növelésének érdekében. Az átszervezések Michael Corbat vezérigazgató nevéhez köthetőek, aki Vikram Panditot váltotta a cég élén tavaly októberben.

Corbat örömmel kommentálta az eredményeket, melyekhez minden régió és termékük kiegyensúlyozottan járult hozzá. Ez azt jelenti, hogy a feltörekvő piacok sem "lógtak ki a sorból", ami a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben külön örömteli. Corbat kiemelte, tovább tudták növelni tőkeerősségüket, miután a Bázel III.-as szabályoknak megfelelő Tier 1-rátájuk 10 százalékra ugrott az április 9,3 százalékról.

Az átszervezések eredményessége a Citigroup részvényeinél is tetten érhető, mivel a papírok már 28 százalékot drágultak ebben az évben, amivel az USA három legnagyobb bankjának részvényei közül a legjobb teljesítményt mutatják. Az erős számokra tovább emelkedhet az árfolyam, és a részvény 2,3 százalékos pluszban készül nyitni.

Citigroup árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo