Leminősítette Európa mentőalapját a Fitch

Vágólapra másolva!
Megvonta a legjobb, "AAA"-s hitelminősítést az eurózóna pénzügyi stabilitási mentőalapjától (EFSF) a Fitch, aki "AA+"-ra módosította az alap adósbesorolását hétfő este. A lépést azzal indokolta, hogy pénteken a második legnagyobb garanciavállalónak számító Franciaország minősítése is romlott.
Vágólapra másolva!

Egy fokozattal visszavágta az eurózóna pénzügyi stabilitási mentőalapjának (European Financial Stability Facility) adósbesorolását hétfőn este a Fitch. A lépés után az EFSF minősítése a legjobb "AAA"-ról "AA+"-ra változott.

A Fitch azután lépett, hogy az EFSF-ben második legnagyobb garanciavállalónak számító Franciaországtól szintén megvonta a legjobb, "AAA"-s besorolást még pénteken. Emiatt a mentőalap minősítését is kénytelen volt rontani a Fitch, hivatalosan azzal indokolva a döntését, hogy Franciaország leminősítése után az EFSF hosszú lejáratú (2011 októbere előtti) adósság-kibocsátásait már nem fedezik teljesen az "AAA" minősítéssel rendelkező országok garanciavállalásai.

A hitelminősítő szerint a lépés után az EFSF hosszú lejáratú adósságait teljes egészében, legalább "AA+"-os besorolású országok fedezik. Ha ez a 100 százalékos fedezés bármikor lecsökken egy fontosabb tagország leminősítése miatt, az EFSF adósbesorolása újra felülvizsgálat alá fog kerülni, és ha szükséges, a Fitch megteszi a szükséges lépéseket - áll a hitelminősítő közleményében.

Ez azt jelenti, hogy ha Németország "AAA"-s, Franciaország "AA+"-os, Hollandia "AAA"-s, Finnország "AAA"-s, Ausztria "AAA"-s, vagy Luxemburg "AAA"-s minősítése leromlik, akkor az EFSF minősítését is felül fogja vizsgálni a Fitch.

A hitelminősítő ugyanakkor feltételezi, hogy az eurózóna tagállamai tovább mélyítik a fiskális és pénzügyi integrációt egymás között, és az eurózóna felbomlásának kockázata továbbra is alacsony marad.