Rontott a Mol kilátásán Fitch

Vágólapra másolva!
Rontott a Mol kilátásain a Fitch hitelminősítő, de a szervezet megerősítette a magyar olajvállalat "BBB-"-os besorolását. A leminősítés esélye viszont a negatívra változtatott kilátások miatt megnőttek.
Vágólapra másolva!

Rontott a Mol hosszú távú adósságbesorolásához tartozó kilátáson a Fitch minősítő. A szakértők ugyanakkor megerősítették a Mol "BBB-"-os besorolását, de a kilátásokat stabilról negatívra rontotta a szervezet.

A Fitch úgy véli, a Mol-nak számos kihívással kell megküzdenie a működését illetően, illetve nem látnak teret a kitermelés gyors felfutásával kapcsolatban. A minősítő szerint az egyik probléma az lehet, hogy a cég az Irak kurdisztáni régiójában csak később kezdheti meg a kitermelést, ami miatt a csúszhat a jövőbeni készpénztermelő képesség, illetve megnövekedhet a beruházási keret is.

Továbbá a Fitch nem számít arra, hogy a kutatás és kitermelés üzletág bevétele és EBITDA visszapattan a 2012-ben látott zsugorodást követően, leginkább szíriai polgárháborús események miatt. A finomítás és kiskereskedelem divízió pedig a gyenge magyarországi kereslet és rossz iparági környezet miatt nézhet szembe kihívásokkal.

A Mol a 2013-2014-es készpénzáramlásból akarja finanszírozni a beruházásait, ami a Fitch szerint támogatja a társaság besorolását. A Fitch továbbá úgy véli, a cég menedzsmentje konzervatív hozzáállása miatt, ha csökkenne a tervezett készpénzáramlás - például az olajáresés miatt, vagy a szíriai események miatt -, akkor visszavágnának a beruházásokra szánt keretből.

A menedzsment által végrehajtott intézkedések és az "egészséges" olajár segítette a vállalatot abban, hogy az eladósodottságot (működési cash-flowhoz képest) 2 körüli szinten tudta tartani, hiába kellett számos nehézséggel szembesülnie a cégnek. A társaságnak kihívást jelent a magyarországi krízis adó, a kieső szíriai kitermelés, illetve a horvátországi finomítói veszteségek.

A Fitch úgy látja, az olyan olajcégek számára, melyek nehezen tudják a kitermelésüket középtávon megnövelni, akvizícióra van szükségük. A Mol számára nem lehet járható út a nagy hitellel történő felvásárlás, főleg úgy, hogy 2013-ban 100 dollár, míg 2014-ben 92 dollár lehet a Brent típusú olaj ára a Fitch szerint.

Ezeken múlhat a besorolás változása

A Fitch több olyan tényezőt is megnevez, melyek stabilizálhatják a cég besorolását. A minősítő úgy véli, a pozitív felminősítés esélye jelenleg alacsony a negatív kilátások miatt.

A szíriai helyzet megoldása segítheti a Mol kitermelésének megemelkedését, illetve jó lenne az is, ha Irak kurdiszátni régiójából gyors eredményeket tudna felmutatni a Mol. A finomítás és a kiskereskedelem divízió által tavaly év végén bejelentett hatékonyságnövelő program segítheti a finomító árrések és a nyereségesség javulását.

Ha viszont az eladósodottság növekedne, az negatívan hathatna a besorolásra a Fitch szerint. Az iraki projektek csúszása is a minősítés rontását vonhatja maga után, illetve a finomítás és kiskereskedelem üzletágban tervezett hatákonyságnövelő program csúszása. Továbbá negatív lehet a cég számára, ha nagy hitelből hajtan végre felvásárlást.

Nem igazán reagált a részvény

A Fitch minősítő mostani bejelentésére a Mol részvénye érdemben nem reagált, még mindig a magyar piac egyik vezetőjének számít a 0,5 százalékos emelkedésével. A Standard and Poor's minősítő hasonló lépést jelentett be még március 28-án, így nem érhette váratlanul a piacot a Fitch bejelentése.

A minősítő által felvázolt kockázatok többnyire ismertek voltak a piac számára is, így ez is egy érv lehet arra, hogy nem reagált negatívan a papír. Továbbá a KBC Securities elemzője úgy gondolja, hogy a Fitch félelme a nagy hitelből finanszírozott felvásárlás miatt túlzó lehet, hiszen a Mol mérlege jó állapotban van akár egy ilyen tranzakció végrehajtásához.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo