Nincs kőbe vésve a pénznyomda üteme

Vágólapra másolva!
Nincs konkrét ütemterv a Fed eszközvásárlási programjának jövőbeli alakulására vonatkozóan, azt az amerikai gazdaság javulásának függvényében határozza meg az amerikai jegybank. Többek között ez derült ki Ben Bernanke előre megírt beszédéből, melyet a kongresszus pénzügyi bizottsága előtt fog tartani délután a jegybankelnök. Bernanke szerint az amerikai munkaerőpiaci folyamatok még messze nem kielégítőek, és komoly kockázatot jelent Amerikára a fiskális megszorító politika is.
Vágólapra másolva!

16:50 - Megüötték az aranyat

A beszéd után a jelenlévők különböző kérdésekkel kezdték el bombázni az elnököt. Ezek során Bernanke többek között elmondta, hogy az elmúl hetekben ki kellett állni a "piac elé", és beszélnie kellett a QE3 jövőjéről. Ha ezt nem tette volna, azzal a piaci várakozások túlságosan elszaladtak volna a várakozásoktól, ami rendkívül kockázatos lett volna. Szerinte a piac lassan kezdi megérteni az üzenetet, amit az árfolyamingadozások hevességének csökkenése is mutat.

Arra a kérdésre, hogy milyen szintű munkanélküliséget szeretne látni a Fed hosszú távon, Bernanke úgy válaszolt, hogy 5,6 százalék lörül lehet ez a kívánatos érték.

Bernanke szavaira nagyobb zuhanásba kapcsolt az arany, és 1280-ig kúszott le az árfolyama.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

16:00 - Gyorsulhat és lassulhat is a pénznyomda üteme

Délután négy órakor megkezdte beszédét a kongresszus pénzügyi bizottsága előtt Ben Bernanke, a Fed elnöke. A beszéd szövegét azonban már fél háromkor nyilvánosságra hozták.

Ebből az derült ki, hogy nincs előre megírt, pontos forgatókönyv a Fed eszközvásárlási programjának jövőbeli ütemezésére. A QE3 programot ugyanúgy csökkenthetik, mint növelhetik, attól függően, hogyan alakul az amerikai gazdaság. Ha az amerikai munkaerőpiaci folyamatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakulnak, vagy ha az infláció nem közelíti a 2 százalékos célt, a pénznyomda akár a vártnál tovább is elzakatolhat - derült ki Ben Bernanke beszédéből.

Ugyanakkor az infláció felpörgése, és az amerikai gazdaság vártnál erőteljesebb javulása azt eredményezheti, hogy az eszközvásárlási program ütemét a vártnál hamarabb, és gyorsabban csökkentheti a jegybank. Bernanke elmondta, ezeknek a folyamatoknak tartósnak, és meggyőzőnek kell lenniük, mielőtt csökkentenének a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programon.

A beszédből az is kiderült, hogy a Fed nem tervezi eladni az eddig megvásárolt eszközöket, tehát azok továbbra is a Fed mérlegében fognak szerepelni, és a lejáró eszközök után kapott összegeket újra befektetik a piacon. Ez továbbra is nyomás alatt tarthatja a hosszú távú kamatlábakat, támogatja a jelzálogpiacot, és segíti, hogy a széleskörű piaci kondíciók támogatóak maradjanak.

Bernanke újra megerősítette, hogy a munkanélküliségi ráta nem ad teljes képet a munkaerőpiac alakulásáról, ezért azon kívül más mutatókat (pl. foglalkoztatottsági adatokat) is megvizsgálnak a QE3 jövőjéről szóló döntéseiknél. Szerinte a munkaerőpiaci folyamatok még messze vannak a megfelelőtől, mivel a munkanélküliségi ráta továbbra is magas. Mint ismert, a Fed korábban (az infláció mellett) ennek alakulásához kötötte a pénznyomda ütemezését, melyet addig szeretne fenntartani, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken. A 6,5 százalékos munkanélküliséget 2014 végére érheti el Amerika a jegybank számításai szerint. Ehhez a GDP-nek 3-3,5 százalékkal kellene bővülnie jövőre.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság növekedése fel fog gyorsulni az idei második félévben, ami a munkanélküliség további csökkenéséhez vezethet. Emiatt az adóemelések hatásai egyre csökkenhetnek. Bernanke újra megerősítette, hogy a gazdaágnak továbbra is szüksége van a támogató monetáris politikára, ezért a kamatlábak továbbra is rekordalacsony szinten maradhatnak. Továbbá a program mérséklése közel sem jelenti a kamatlábak emelését, ahhoz az amerikai gazdaág további, masszív javulására lenne szükség.

Az elnök kiemelte a kockázatokat is, szerinte a fiskális megszorító politika a követező negyedévekben is gátolni fogja az amerikai gazdaság élénkülését, jobban, mint arra a Fed korábban számított. Emiatt az USA-t továbbra is veszélyeztethetik az olyan váratlan "sokkok", mint a világgazdaság lehetséges, vártnál lassabb fellendülése. Ezen kívül az adósságplafonnal kapcsolatos kormányzati viták is komoly kockázatot jelentenek.

Bernanke szavaira összeszedték magukat az európai és amerikai tőzsdék, mivel a részvényindexek emelkedni kezdtek. A német DAX például már fél százalékos pluszban mozog a korábbi mínuszok után, míg a tengerentúli S&P 500 újra megindult történelmi csúcsa felé, és 0,2 százalékot tudott erősödni. Az arany is folytatja útját felfelé, melynek a pocsék lakáspiaci adatok adtak lendületet. A nemesfém unciánkénti árfolyama már az 1300 dolláros szintet közelíti.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo