Örülhetnek a Mol részvényesek, jó hírt közölt a tulajdonos

Vágólapra másolva!
Rekord szintre emelkedett a Mol közel-keleti tulajdonosának, a Dana Gasnak az egyiptomi szénhidrogén kitermelése. A hazai olajcég befektetői azért is osztozhatnak a Dana örömében, mert az arab társaság kitermelésének felfutása gyógyír lehet a Dana likviditási gondjának kezelésében, igaz a kintlévőségek beszedése nagyobb gond a régióban. Bizonyára még élénken él a Mol részvényeseinek emlékei között február 8-a, amikor is a Dana egy gyorsított eljárás keretein belül értékesített 1,6 százaléknyi Mol részesedést jelentős, 5,5 százalékos diszkont mellett. Az olajpapír árfolyam azóta nem is tudta megközelíteni a bejelentés előtti szinteket.
Vágólapra másolva!

Csúcson a Dana egyiptomi kitermelése

Rekord szintű egyiptomi szénhidrogén termelésről számolt be a Mol egyik közel-keleti tulajdonosa, a Dana Gas. A társaság közleménye szerint tavaly napi 39 ezer kőolajegyenértékes termelést értek el Egyiptomban, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az újabb jó hír ékes bizonyítéka annak, hogy beérni látszanak az elmúlt évek nagyobb beruházásai. A kitermelés pedig a jövőben még tovább bővülhet, miután a Dana Gas fontos gáztalálatról számolt be az elmúlt hetekben a Nílus-delta vidékén. A vezérigazgató elmondása szerint találat a kitermelés mellett a vállalat helyi készpénztermelő képességét is javíthatja.

Miért fontos ez a Mol szempontjából?

A Mol szempontjából igen fontos a Dana Gas likviditása, ugyanis a korábban 3 százalékos részesedéssel rendelkező befektető februárban 1,4 százalékra csökkentette kitettségét. A Dana Gasnak amiatt kellett a Mol részvényektől megválnia, mivel tavaly ősszel a cég egy jelentős kötvénylejáratnak nem tudott eleget tenni.

Forrás: Origo

A finanszírozási helyzet szempontjából pozitívum, hogy sikerült megegyezni az 1 milliárd dollár értékű úgynevezett sukuk kötvények átstrukturálásáról áprilisban. A kvázi hitelként működő tartozás egy részét, 70 millió dollárt előtörleszt a Dana, míg 80 millió tartozást elengednek a hitelezők. A fennmaradó 850 millió dollár 5 éves időszakra lett meghosszabbítva.

Mi az a sukuk?

A sukuk egy iszlám pénzügyi instrumentum, amely leginkább a tipikus kötvényhez hasonlítható. Ez a speciális finanszírozási forma azért terjedt el az arab világban, mert az iszlám vallási törvények nem engedik meg olyan értékpapír kibocsátását, melyre kamatot fizetnek. A sukuk kibocsátója bérbe adja a kvázi kötvényeket egy befektetői csoportnak és nem kamatot, hanem bérleti díjat fizet, illetve szerződésben vállalja, hogy egy későbbi időpontban névértéken visszavásárolja a tanúsítványokat.


A Mol-csomag értékesítése egy speciális gyorsított eljárás keretein belül valósult meg, ráadásul az eladási ár 5,5 százalékos diszkontot tartalmazott a piaci árfolyamhoz képest. Jól látható a Mol grafikonján, hogy azóta nem járt a hír megjelenése előtti 18 500 forintos szinteken az olajpapír árfolyama.

Bár a kötvényesekkel végül sikerült ugyan megegyeznie a fizetési határidő kitolásáról, a szorult finanszírozási helyzetre való tekintettel az eszközértékesítések kockázata továbbra is ott lebegett a MOL befektetők felett. További fizetési problémák felmerülése esetén nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a fennmaradó Mol részesedésén is túladjon a Dana Gas, tőzsdén kereskedett cég révén viszonylag egyszerűen le tudná zavarni a folyamatot.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo