Vágólapra másolva!
Ma tartotta volna azt a közgyűlési szavazást a Dell, ahol a részvényesek arról szavaztak volna, hogy elfogadják-e az alapító 24,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, vagy sem. Ma délután ugyanis bejelentették, hogy július 24-ére halasztják el az ülést. A döntéshozók vélhetően nincsenek könnyű helyzetben, mivel egy másik nagytulajdonos, a milliárdos Carl Icahn is harcba szállt a cégért, aki az utóbbi hetekben folyamatosan emelt a Dellért kínált összegen. Emiatt korábban is felvetődött, hogy későbbre halasztják a szavazást, bár Icahn inkább a történet lezárását szerette volna ma látni.
Vágólapra másolva!

15:25 - Elhalasztják a közgyűlést

Nincs meg a kellő támogatottsága Michael Dellnek a felvásárlás megvalósítására, mivel nagyjából 150 millió részvényesi szavazat lenne szükséges a győzelméhez. Ezt írja a Reuters, az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A nemrégiben érkezett hír szerint pedig július 24-ére halasztották el a közgyűlést, így még mindig kérdéses marad, melyik fél vásárolhatja fel a Dellt.

Összeülnek a Dell tulajdonosai

Sorsdöntő nap a mai a Dell tulajdonosai számára, ugyanis a vállalat ma tartja részvényesi közgyűlését, ami után véget érhet a cég felvásárlása körül hónapok óta tartó huzavona. A tulajdonosok ugyanis arról fognak szavazni, hogy elfogadják-e az alapító Michael Dell felvásárlási ajánlatát. Az alapító papíronként 13,65 dollárt kínál a részvényeseknek, amivel 24,4 milliárd dollárra értékeli a technológiai vállalatot.

A részvényesek ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, mivel a másik nagytulajdonos, Carl Icahn is harcba száll a számítógépgyártóért, sőt Dellnél magasabb árat kínál a vállalat részvényeiért. A milliárdos Icahn ugyanis minden áron meg kívánja akadályozni, hogy Michael Dell kaparintsa meg a céget, amivel a Dell tőzsdei pályafutásának is vége szakadna.

Ezért Icahn folyamatosan finomított felvásárlási ajánlatán az utóbbi hónapokban, és a múlt héten tett, legutóbbi javaslata szerint már részvényenként 20 dollárt sem sajnálna a Dellért. A befektetők szerint az alapító ajánlata alulértékeli a céget, ezért kezdett néhány tulajdonostársával hadjáratba ellene. Július elején 5,2 milliárd dolláros hitelkeretet szerzett, hogy így állítsa maga mellé a részvényeseket.

Lehet, hogy ma mégsem születik meg a végső döntés

Emiatt akár az is elképzelhető a mai szavazáson, hogy későbbre halasztják a döntést, időt adva a két szembenálló félnek a részvényesek meggyőzésére. Egyes elemzők szerint Dellnek 14 dollárra kéne emelnie a részvényenkénti ajánlatát, amivel el tudná érni, hogy a részvényesek őt támogassák, és le tudná zárni a régóta húzódó ügyet - írja a Bloomberg.

Icahn mindenesetre arra bíztatta a részvényeseket, hogy ne halasszák el ma a szavazást, és tegyék le valaki mellett a voksukat. A milliárdos reméli, hogy az ő ajánlatát fogják elfogadni. Erről a Delivering Alpha konferencián beszélt a résztvevőknek, ahol többek között a Dell igazgatótanácsáról is kifejtette a véleményét. Elmondása szerint soha nem látott ilyen rosszul működő csapatot, mint amilyen a számítógépgyártó vezető testülete. Szerinte a vezérigazgató Dell és az igazgatótanács is pocsék munkát végzett az elmúlt időszakban, és felteszi a kérdést, hogy ezek után ki szeretné, hogy ők vezessék tovább a céget.

A szavazás a tervek szerint éjfél előtt egy perccel fog lezárulni New-York-i idő szerint, ami magyar idő szerint péntek hajnali 6 órának felel meg. Bármelyik ajánlat elfogadásához egyszerű többség szükséges, a 15,6 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkező Michael Dell szavazata nélkül.

A Dell részvényeinek piacán emiatt a kivárás a jellemző, és a papírok tegnapi záróértékük közelében forognak piacnyitás előtt. A 12,88 dolláros árfolyam pedig kissé elmarad a két fél által kínált összegektől.

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo