Vágólapra másolva!
Ma is folytatódik az OTP vesszőfutása, a bankpapír árfolyama ma már 4 százalék feletti esésben van, ezzel pedig jóval alákerült a 4700-as szintnek. Így a magyar tőzsde is elvált az európai piacoktól, a BUX 1,5 százalékos feletti mínuszban van nap közepén. A forint is gyengélkedik ma, az euróval szembeni árfolyam már a 294,5-ös szint felett jár.Nyugat-Európa vezető tőzsdéi viszont újból erősödnek, hátul a belga és a német parkett kullog. Ma jelentett a Nokia, a finn cég bevétel alapon nagy csökkenésről számolt be, aminek hatására mélyrepülésbe kezdett az árfolyam, onnan viszont vissza is korrigált valamelyest, de még továbbra is nagyobb mínuszban tartózkodik.New York-ban nem egyértelmű, hogyan kezdődik majd a kereskedés, a határidős indexek lényegében nem mutatnak elmozdulást a tegnapi zárószintről. Ma is sok gyorsjelentés érkezik, többek között a Morgan Stanley vagy a Verizon is ma publikálja negyedéves számait. Piczárás után pedig a Google és a Microsoft áll elő eredményével.
Vágólapra másolva!

Frissítés: Nem nyugszik az OTP, már több mint 4,5 százalékos zuhanásban is van fél 1 körül.

OTP napon belüli árfolyam

Forrás: Origo

Nem talál magára az OTP

Tovább szenved az OTP ma is, közel 3 százalékot esik azok után, hogy már szerdán is padlóra küldték a bankpapírt. Tegnap azért borították meg az OTP-t, mert Navracsics Tibor megszellőztette, a kormány a devizahitelesek újabb megsegítésén dolgozik. Az még nem tisztázott, hogy az árfolyam-különbözetet, hogyan osztják majd meg, ki viseli majd a költségeket és milyen időszakra vonatkozna az, így a befektetők addig idegesek maradhatnak, amíg nem érkezik pontosítás az üggyel kapcsolatban.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

A többi magyar nagypapír sem áll kifejezetten jól, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal megy lejjebb, azok után, hogy a Deutsche Bank 300 forintra vágta vissza korábbi 390 forintos célárát. A Richterben is nagyobb korrekció kezd kibontakozni, hiszen ma is folytatja lejtmenetét a gyógyszerpapír. A Mol kisebb elmozdulásban van csak a nap közepén, az Egis-szel együtt 0,1-0,2 százalékos a mínuszuk.

Forrás: investor.hu

Forrás: investor.hu

Optimista jóslat érkezett a Citigrouptól a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban. A szakértők úgy vélik, Magyarország idén 0,6 százalékos GDP-növekedést érhet el, míg jövőre 1,4 százalékra is rúghat a bővülés üteme. A bankház korábban csak 0,4 százalékos expanziót prognosztizált a 2013-as évre, míg a 2014-esre 1,3 százalékot.

A jó hír nem hatotta meg a forintot az euróval szembeni árfolyam ma is gyengült délelőtt, pedig a nemzetközi hangulat sem kifejezetten rossz. Jelenleg 294 felett jár az EURHUF jegyzése, míg a dollár/forint kereszt 224,4-nél, a svájci frankkal szembeni árfolyam pedig 238,1 körül mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

A magyar kormány ma megjelent előrejelzései szerint 2,7 százalékos lehet a költségvetési hiány 2014-ben. A dokumentumból az is kiderül, hogy jövőre 2,8 százalékos inflációt vár a kabinet, míg az idei kötségvetési hiányt pedig 295,1-es EURHUF árfolyamon fogják számolni.

Nagy volt ma az érdeklődés a 12 hónapos DKJ-k után az ÁKK kötvényaukcióján, több mint háromszoros mennyiségre nyújtottak be ajánlatot a meghirdetett 50 milliárd forintos keretre. Ennek hatására 25 milliárddal többet is fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam pedig 4,08 százalékon alakult, ami 20 bázisponttal alacsonyabb, mint az előző aukción, ráadásul 15-tel alatta marad a tegnapi másodlagos referenciahozamnak is.

Forrás: investor.hu

Alulteljesít a DAX

Viszonylagos jókedv uralkodik a nyugat-európai tőzsdéken a kereskedés felénél, egyedül a belga börze lóg ki a sorból, ami nem tud egyértelműen emelkedni ma.

Forrás: investor.hu

Mélyrepülésbe kezdtett a Nokia árfolyama a ma közzétett gyorsjelentése után. A cég az elemzői várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, ugyanakkor bevétele csak 5,7 milliárd euró lett a szakértői konszenzusbna szereplő 6,4 milliárd euró helyett. A Lumia készülékeinek értékesítése pedig gyengébb lett az előrejelzéseknél.

A Nokia árfolyama a frankfurti tőzsdén (euró)

Forrás: Origo

3,5 százalék felett zuhan az SAP árfolyama miután a cég második negyedéves szoftverértékesítése csalódást keltő lett, a várt 1,02 milliárd euró helyett csak 982 millió euró bevétele származott a társaságnak. A második negyedéves adózás utáni profit 724 millió eurót tett ki.

A svéd Ericsson az elemzői várakozásoktól elmaradó negyedéves bevételszámokat tett közzé. A legnagyobb vezeték nélküli hálózati eszközöket gyártó vállalat bruttó profitmarzsa nyomás alá került, és csökkent a második negyedévre, többek között a Huawei-el és a Nokia Siemens Networks-el folytatott nagy verseny következtében. Az árfolyam 4,5 százalék felett esik.

A luxuscikkeket gyártó Hermés mai jelentésében arról számolt be, hogy idén meghaladhatja a 10 százalékot a bevétel növekedési üteme, miután a második negyedévben is az elemzői várakozásoknál jobb eladási számokat tett közzé a cég. A Renaissance Capital elemzője szerint a menedzsment rendszerint konzervatív a prognózisaival, így a mostani kilátsjavulást érdemes lehet komolyan venni. A részvény 2 százalék felett drágul a mai kereskedésben.