Ennyi volt, bedobta a törülközőt Detroit

detroit, gazdasági csőd, Csődöt jelentett Detroit városa
Vágólapra másolva!
USA történetének legnagyobb önkormányzati csődjét jelentette be tegnap Detroit városa. Képtelen fizetni az egykori ipari nagyváros a hiteleit, így csődvédelmet szeretne kapni. A problémák nem új keletűek, már korábban is lehetett tudni, hogy gondban van a település, hiszen már néhány kötvény után nem akartak kamatot fizetni.
Vágólapra másolva!

Csődöt jelentett be Detroit városa csütörtök este és ezzel együtt csődvédelemért folyamodott. Az USA történetének ez a legnagyobb önkormányzati csődje, korábban csak jóval kisebb városok váltak fizetésképtelenné, mint például Jefferson County, vagy a kaliforniai San Bernardino és Stockton. A város bevételei egyszerűen nem tudták fedezni a kiadásokat, emiatt döntött a csőd mellett Detroit.

Detroit az elmúlt évtizedekben fokozatosan vált szellemvárossá. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Getty Images/J.D. Pooley

A város hosszú távú adósság 18,5 milliárd dollárra tehető Kevyn Orr szerint, aki március óta a Detroit válságmenedzsere. Detroit 11,5 milliárd dollárnyi fedezetlen és 7 milliárd dollárnyi fedezett hitellel rendelkezik.

A csőd miatt veszélybe kerülhet Detroitban a nyugdíjak és az egészségügyi szolgáltatások kifizetése, de a Bloomberg információi szerint az alkalmazottak bérével nem lesz gond.

A Financial Timesnak nyilatkozó Matthew Cullen ingatlanpiaci befektető szerint már korábban csődben volt a város, most csak ennek a "beismerése" történt meg.

A problémákról már korábban is lehetett tudni, mivel június közepén néhány kötvény esetében felfüggesztették a kamatfizetést, ami miatt a Fitch és a Standard and Poor's azonnal leminősítést jelentett be.

A válságmenedzser egy hónappal korábban azt javasolta, hogy minden egy dollár fedezetlen hitel után csak 10 centet kapjanak meg a kötvényesek. Úgy fest, ebbe a megállapodásba nem mentek bele a város hitelezői.

Detroitot régen elhagyta a remény. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az amerikai kormány által meghatározott szegénységi küszöb alatt él a város lakóinak harmada, ráadásul az USA-ban itt az egyik legnagyobb arányú a bűnözés. Detroitban ingatlannal rendelkezők alig több mint 50 százaléka fizette be az ingatlanadót a Reuters szerint. Problémát jelent továbbá a drasztikusan visszaeső számú lakosság is, 1950-ben még 1,8 millióan laktak Detroitban, mely 700 ezer főre esett vissza.

A korábbi becslésekhez képest Detroit nyugdíj kötelezettsége 644 millió dollár helyett 3,5 milliárd dollárra tehető, melyet a város alkalmazottainak (mint például a tűzoltóknak, rendőröknek) kell fizetni, ami szintén nehéz helyzetbe hozza a várost.