Vágólapra másolva!
Óriásit ütöttek ma is az OTP-n miután kiderült, hogy tegnap hatalmas mennyiségű részvényt adott el közel 8 milliárd forint értékben Csányi Sándor és a befolyása alatt álló BONITÁS 2002 Zrt. Az árfolyam 6 százalék körüli mínuszban áll, de volt már ennél lejjebb is a részvény. Ráadásul már most hatalmas 10 milliárd forintos forgalom járul a lejtmenethez.Az OTP szenvedése rányomja a bélyegét a többi blue-chip teljesítményére is, ugyanis azok sem kerülik el a negatív tartományt. Emellett a forint is gyengülésbe kezdett, az euróval szembeni árfolyam 295,5 fölött jár.Nyugat-Európában is lefelé szánkáznak a vezető indexek, egyedüli kivétel az olasz tőzsde, ahol kisebb emelkedés tapasztalható. A határidős indexek alapján Amerikában is kisebb mínuszok várhatóak.
Vágólapra másolva!

Frissítés - 12:30: Mínusz 7,5 százalékkal 4250 forintnál az új napi mélypont, de tovább szakad a papír.

Megint szétszedték az OTP-t

Ma is óriási zuhanórepülésbe kapcsolt az OTP árfolyama miután napvilágra került, hogy tegnap óriási mennyiségű részvényt adott el Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, illetve minősített befolyása alatt álló cége a BONITÁS 2002. Az árfolyam járt már 6,7 százalékos mínuszban is, ilyen mértékű zuhanást utoljára 2012 januárjában lehetett tapasztalni, ezzel pedig 3 nap alatt már 15 százalékos mínuszt szenvedett el. Ezzel pedig áttörte a 200 napos mozgóátlagát is, ami túl sok jót nem ígér.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Csányi több mint 1,6 milliárd forintért adott el több mint 340 ezer darab papírt, így a bankban lévő részesedése 10 ezer darabra csökkent. A BONITÁS pedig 1 350 000 darabot tárazott ki, 4617 forintos átlagáron, az UniCredit Bankon keresztül. Brókerkörökből származó információink szerint ma is az egyik UniCredit a legnagyobb eladó az OTP piacán.

Forrás: investor.hu

Befektetői szempontból nincs túl pozitív üzenete annak, hogy a napokban elhangzott, a bankok számára erősen kedvezőtlen politikusi nyilatkozatok után Csányi Sándor hirtelen ilyen szokatlanul nagy tételben ad el az OTP részvényeiből. További részletekért olvassa el cikkünket!

Az OTP magával rántja a többi magyar blue-chipet is, amihez még a rossz nemzetközi hangulat is hozzájárul, így a Richter, a Magyar Telekom és a Mol is rendre csökkenésben van, a mínuszok 0,6-1 százalék között változnak. Az Egis valamelyest függetleníti magát a körülményektől, és minimális pluszba váltott dél körül.

Forrás: investor.hu

Forrás: investor.hu

A forint is pattant egyet, az euróval szembeni árfolyam 1 forinttal 295,5 közelébe került, de itt egyelőre nem érezhető hatalmas nyomás. A dollár/forint kereszt 225,4-nél, míg a CHFHUF 238,9-nél jár.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

A technológiai szektor húzza le a tőzsdéket

Bár Budapesten hatalmas a zuhanás, Európa valamelyest jobban áll, de itt is mínuszok tapasztalhatók. Egyedüli üde színfolt a milánói börze, ami kilóg a sorból pár tizedes pluszával. A Stoxx Europe 600 index, ami a legnagyobb európai vállalatok részvényeit tömöríti 7 hetes magasságokból korrigál vissza.

Forrás: investor.hu

A szektorok közül a technológia teljesít a legrosszabbul, azt követően, hogy tegnap piaczárás után csalódást keltő eredményeket tett közzé a Google és a Microsoft is. Az SAP 2 százalék feletti esésben van, de az Ericsson is folytatja lejtmenetét tegnapi vártnál kedvezőtlenebb gyorsjelentése után. A Nokia pedig a 3 eurós lélektani határ körül táncol, miután tegnap elkeserítette befektetőit második negyedéves számaival.

Ma kezdődik Moszkvában a G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek kétnapos találkozója. Jacob J. Lew amerikai pénzügyminiszter azt mondta a Bloombergnek, hogy arra fogja bíztatni európai kollégáit, hogy próbálják meg felpörgetni a gazdasági növekedést. Jó példaként szolgálhat erre az amerikai gazdaság sikeres regenerálódása.

3,5 százalékkal csökkent éves szinten az előző negyedév során a Vodafone organikus árbevétele, ami egy hajszállal jobb a konszenzusban szereplő 3,6 százalékos zsugorodást váró előrejelzéstől. Az idei célokat megerősítette a menedzsment, így a részvény minimális pluszban van az eredmények hatására.

A svéd Electrolux árfolyama több mint 3 százalékkal emelkedik Stockholmban, miután a vállalat növekvő keresletet vár az észak-amerikai piacon, pedig negyedéves eredménye gyengébb lett a vártnál.