Vágólapra másolva!
Már harmadik egymást követő napon csökken a magyar tőzsdeindex, és az OTP sem talál magára egyelőre a hét utolsó kereskedési napján. A forint euróval szembeni árfolyama a tegnap este elért 295-ös szint körül ingadozik.Korrigálják tegnapi kiváló teljesítményüket a vezető nyugat-európai indexek, a mínuszok mértéke 0,1-0,4 százalék körüliek. Ma fontosabb makroadat nem érkezik sem Európából, sem az Egyesült Államokból, így a vállalati gyorsjelentések határozhatják meg a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Harmadik napja esik a BUX

Ma egyelőre a nemzetközi hangulat sem segíti a budapesti börzét a talpra állásban, azok után, hogy a BUX az elmúlt két napban is csak hátul kullogott az európai tőzsdék sorában, amit az OTP nagyon gyenge teljesítménye provokált ki. Nem túl nagy öröm, hogy egyelőre van a budapesti börzénél is rosszabbul teljesítő a régióban a prágai parkett személyében.

Forrás: Origo

Nem igazán mutatja a talpraállás jeleit a bankpapír, ma is mínuszban kezdte meg a kereskedést, azok után, hogy szerdán és csütörtökön már több mint 8 százalékot esett. Ezzel pedig vészes közelségbe került a 200 napos mozgóátlag, amit ha letörne, akár még tovább eshetne az árfolyam.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A többi magyar blue-chip egyelőre vegyesen mozog, a Richter mínuszban kezdte a napot, míg szektortára az Egis is hasonlóan startolt ma, és a Magyar Telekom is a piros színt öltötte magára.

Forrás: Origo

A Mol ellenben eddig egyedüliként felfelé vette az irányt, annak ellenére, hogy ismét tüntettek a magyar olajcég ellen Horvátországban. Az INA egyik szakszervezete követeli a kormánytól, hogy tegyen a Mol kötelezettségszegése ellen, valamint akadályozza meg az INA kiskereskedelmi tevékenységének kiszervezését. A horvát olajcég a legutóbbi hasonló akciókor közleményt adott ki, miszerint az olajiparban bevett gyakorlat a tervezett kiskereskedelmi modell.

50 százalék alá szeretné csökkenteni hazánk GDP-arányos államadósságát Orbán Viktor - a jelenlegi 80 százalék közeli szintekről -, nyilatkozta a Wall Street Journalnek adott interjújában. Elmondása szerint akár 5 éven belül is teljesülhet terve, ha a magyar gazdaság nagyon jól teljesít, de akár 10 évbe is beletelhet a folyamat. A miniszterelnök kifejtette, hogy amíg ez nem teljesül, addig szükség lesz a különadók fenntartására. A kormány legfontosabb rövid távú célja a devizahitelek elépítése, amely több mint egy évet is igénybe vehet.

Az interjú nem váltott ki nagyobb mozgást egyelőre a forint piacán, mai is 295 közelében mozog az EURHUF árfolyam, hasonlóan a tegnap esti szintekhez. Csütörtökön 2 forintos gyengülést könyvelhetett el a hazai deviza az euróval szemben, míg ma a dollár/forint kereszt 224,6, míga svájci frank jegyzések 238,4-nél ingadoznak.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Korrigál Európa

Korrigálják tegnapi kiváló teljesítményüket a vezető nyugat-európai tőzsdék, szinte mindenhol mínuszok láthatóak a hét utolsó kereskedési napján. A vállalati gyorsjelentéseket leszámítva meglehetősen eseménytelen nap várható, ugyanis sem Európából sem pedig a tengerentúlról nem érkeznek makroadatok.

Forrás: Origo

A portugál kötvénypiacon érezni lehet a politikai válság miatti feszültség jeleit a Bloomberg szerint, ugyanis a rövidebb lejáratú kötvények az utóbbi időben nagyon sokat emelkedtek és a 10 éves kötvényhez viszonyítva egyre kisebb a kettő közötti különbség.

A Financial Times szerint a SoftBank 8,5 milliárd dollárért akarta megvenni az Universal Music-ot, melyet a francia tulajdonos Vivendi azonban elutasított.

3,5 százalékkal csökkent éves szinten az előző negyedév során a Vodafone organikus árbevétele, ami egy hajszállal jobb a konszenzusban szereplő 3,6 százalékos zsugorodást váró előrejelzéstől. Az idei célokat megerősítette a menedzsment, így a részvény minimális pluszban van az eredmények hatására.

A svéd Electrolux az elemzői várakozásoktól elmaradó nettó profitot ért el a második negyedévben, ennek ellenére a részvény árfolyama több mint 3 százalékkal emelkedik Stockholmban.