Kína sebességet vált

Vágólapra másolva!
A kínai pénzügyminiszter cáfolja, hogy a világ második számú gazdasága válságba sodródnék. Ellenkezőleg, szerinte a kínai gazdaság növekedése éppenséggel gyorsulhat.
Vágólapra másolva!

Kína hazai összterméke (GDP) az idén 7,5 százalékkal fogja meghaladni a tavalyit - idézte Lou Csi-vej pénzügyminisztert vasárnap a hivatalos kínai hírügynökség, a Hszinhua.

Egy héttel ezelőtt a kínai hírügynökség azt írta, hogy a pénzügyminiszter csak 7 százalékos gazdasági növekedést vár. Ez felzúdulást okozott a világ tőkepiacain, de órákon belül korrigálták a hírt, 7,5 százalékra - írja az MTI.

Most a pénzügyminiszter a szolgáltatások erősebb fejlődésével magyarázta a szilárd előrejelzést. A 7,5 százalékos növekedés a kínai kormány hivatalos célszáma is.

A kínai gazdaság 2003-tól 2007-ig évente kétszámjegyű ütemben bővült, a csúcs éppen 2007-ben volt, 14,2 százalékos növekedéssel. A világválság első éveiben sem csökkent évi 9 százalék alá az ütem, sőt, 2010-ben már ismét 10,4 százalékos volt.

Az utóbbi időben azonban jelentős a lassulás a Kínától megszokotthoz képest, 2011-ben 9,3 százalékkal, tavaly 7,8 százalékkal nőtt a kínai GDP, majd idén az első negyedévben évi 7,7 százalékra, a második negyedévben évi 7,5 százalékra lassult az ütem, mert a külkereskedelem gyengébb a világpiacok kisebb fogadókészsége miatt.