Matolcsy megálljt parancsolt a forintnak

Vágólapra másolva!
A 294-es szintnél akadályba ütközött a forint az euróval szemben délután, miután kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök holnap sajtótájékoztatót tart a kamatdöntő ülést követően. A lépés pedig nem számít megszokottnak, mióta Matolcsy áll az MNB élén. A megjelent hír hatására nem távolodott el nagy mértékben az árfolyam a 294-es szinttől, így továbbra is erősebb a forint, mint pénteken volt.
Vágólapra másolva!

17:50 - Matolcsy beszéde hírére berezelt a forint

Délután megszakadt a forint erősödése, az árfolyam ugyanis akadályba ütközött a 294-es szintnél. A folyamat nagyjából egy időben történt azzal, amikor is napvilágot látott az az információ, hogy Matolcsy György jegybankelnök holnap sajtótájékoztatót tart a kamatdöntő ülést követően, ami nem számít megszokottnak.

Az EURHUF napon belüli grafikonja

Forrás: Origo

13:07 - Csendben erősödik a forint

Erősödés jeleit láthatjuk az EURHUF grafikonján, az árfolyam ugyanis a 294-es szint közelében ingadozik, míg péntek este a 296-os szintet ostromolta a forint.

Az EURHUF elmúlt 3 napos grafikonja

Forrás: Origo

Mire figyeljünk?

Hazai szempontból fontos makrogazdasági adat ma nem látott napvilágot, ellenben holnap délután újra összeül az MNB monetáris tanácsa. A Bloomberg által megkérdezett 21 elemző egyöntetű véleménye szerint ismét 25 bázispontos kamatvágást eszközölhet a grémium. Az alapkamat ezzel 4 százalékra süllyedne, ami újabb történelmi mélypont lenne.

Forrás: Origo

Merre tovább?

Egyelőre kivárás jellemzi a befektetőket a forint piacán, az árfolyam ugyanis egy szimmetrikus háromszög alakzatba szorult be, amiben egyre kisebb a mozgástere. Ez egyébként jól látszik az elmúlt néhány hét árfolyam-ingadozásán is. A forint erősödésének első számú gátja a 200 napos mozgóátlag és a háromszög alsó szára a 292-292,5-ös tartományban. Ezzel szemben a gyengülést a 297-es szint közelében lévő felső szár hátráltatja.

Az EURHUF napi grafikonja

Forrás: Origo