Nem fogy a Big Mac, szenved a McDonald's

Vágólapra másolva!
A vártól elmaradó árbevételről számolt be a McDonald's a második negyedévben, ráadásul az egy részvényre jutó eredmény (EPS) is elmaradt az elemzői prognózisoktól, igaz az előző év azonos időszakához képest jobbak lettek a számok. A hírekre piacnyitás előtt több mint 2 százalékos mínuszba esett a részvényárfolyam.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a McDonald's második negyedéves egy részvényre jutó eredménye (EPS) az elemzői várakozásoktól, ráadásul az árbevétel is minimálisan alulmúlta a prognózisokat. A szakértői konszenzus 1,40 dolláros EPS-t jelzett előre, míg a tényadat csak 1,38 dollár lett.

A társaság szerint a kedvezőtlenebb eredmények hátterében a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok állnak, így akár az év hátralévő részében is gyengébben alakulhatnak a bevételek, ha a globális gazdaság továbbra is küszködni fog. Ráadásul emelkedő költségnyomással is meg kell küzdeniük, és menüáraikat is alacsonyan kell tartaniuk a nagy verseny miatt. Például az egyik legkedveltebb menüjük Amerikában az úgynevezett "Dollar Menu", amit olcsóbban meg lehet vásárolni, mint például a hagyományos Big Mac menüt.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Az Egyesült Államokban a legalább egy éve nyitva lévő éttermeinek forgalma 1 százalékkal emelkedett, míg Európában továbbra is szűkült az összbevétel, leginkább a német és a francia piac gyengélkedésének köszönhetően. De Ázsiában is csökkenést láthatunk a legalább egy éve működő éttermek forgalmát vizsgálva, amit a két hatalmas piac, Kína és Japán rossz teljesítménye okozott. A teljes forgalmat tekintve viszont az előző negyedév mínuszba fordulása után, már látható egy kisebb korrekció, bár kérdéses, hogy ez milyen ütemben folytatódhat.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A részvények 98 dollár alatt kezdhetik meg a napot, a piacnyitást megelőző kereskedési adatok alapján. Idén az árfolyam az április 19-ei csalódást keltő első negyedéves gyorsjelentése óta nagy kilengéseket produkált, összességében pedig lefelé tendál.

A McDonald's árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu