Nem siet a német állam a Commerzbank eladásával

Vágólapra másolva!
Nincs konkrét időpont a német állam Commerzbankban meglévő részesedésének értékeítésére, állítja a német pénzügyminisztérium. A hétvégén a német sajtóban jelentek meg olyan hírek, hogy már az elkövetkezendő fél év során megválna tulajdonától a szövetségi kormány.
Vágólapra másolva!

A német pénzügyminiszterium cáfolta azokat a sajtóértesüléseket miszerint a kormány már a következő fél év során megszabadulna a Commerzbankban meglévő 17 százalékos részesedésétől. A minisztérium szerint, bár továbbra is cél, hogy a 2008-2009-es pénzügyi krízis során szerzett állami tulajdontól megváljanak, konkrét időpont egyelőre még nincs az eladás végrehajtására. A német állam a Soffin bankmentő alapon keresztül szerzett még 25 százalékos részesedést a Commerzbankban, viszont a májusi tőkeemelés következtében 17 százalékra csökkent a kormányzati befolyás, mivel az állam nem kívánt részt venni a bank újbóli feltőkésítésében.

Forrás: investor.hu

A hétvégén a Wirtschaftswoche magazin írta meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy az állam már az elkövetkezendő 6 hónap folyamán eladná a Commerzbankban meglévő részét. A magazin a BNP Paribast is a potenciális vásárlók között említi, mivel a francia bank már évek óta érdeklődik német riválisa iránt. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy svájci vagy spanyol kezekbe kerülhet a második legnagyobb német bank egy része, mert a UBS és a Santander is nézelődik a Commerzbank után, bár azt egyik pénzintézettől sem kommentálták.

A Reuters július 16-ai cikkében azt írta, hogy nem valószínű, hogy a kormány a szeptemberi választások előtt lépne az ügyben, mivel ha a mostani árfolyamszinteken adná el részvényeit, akkor több mint 3,5 milliárd euró veszteséget kellene elkönyvelnie.

A Commerzbank árfolyama a múlt heti hírek hatására szép teljesítményt mutatott, amivel sikerült kilépnie az év eleje óta tartó csökkenő trendjéből, bár kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós. Mindenesetre, ha mégis tovább tudna felfelé araszolni, akkor a következő szint a 7,5 euró környékén húzódó 50 napos mozgó átlag lehetne.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu